MTK toi viime vuoden lopulla esiin, että maataloustuottaja saa ruoan hinnasta vain pienen osan. Päivittäistavarakauppaliiton toimitusjohtaja kertoo, että mahdolliset korotukset tuottajan palkassa näkyisivät suoraan kuluttajan ruokalaskussa.
Montako prosenttia ruoan hinnasta jää kaupalle, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto?
– Kauppa ei voi kilpailulain mukaan julkaista sellaista tietoa. Se, paljonko kauppa saa, vaihtelee yrityskohtaisesti ja on liikesalaisuuden piiriin kuuluvaa tietoa, Luoto vastaa.
MTK:n viime marraskuussa julkaisemien, yhdessä Tilastokeskuksen ja Tiken kanssa kerättyjen tietojen mukaan tuottaja saa naudan jauhelihan hinnasta itselleen 28,6 prosenttia, kananmunista 28 prosenttia, palvikinkusta 13,6 prosenttia, broilerin rintafileestä 10,2 prosenttia ja ruisleivästä 4,2 prosenttia.