Katso Suomen ja Espanjan hullut hintaerot – ruoka, lääkkeet, alkoholi, asuminen!

Veikko Mikkonen talvehtii vaimonsa kanssa joka vuosi Espanjan Torreviejassa. Nyt hän kertoo omin sanoin, mikä kaikki on lomaparatiisissa edullisempaa kuin pohjolassa.

Ruoka

1990-luvun älyhalvoista hinnoista on tultu Espanjassakin ylöspäin, mutta silti ero Suomeen on suuri. Perunoita ja appelsiineja saa tienvarresta suoraan alkutuottajalta jopa 20 sentillä kilo.

Lihaa myydään halvalla, ja niin sanottua Välimeren ruokavaliota – vihannekset, kasvikset ja meren herkut, kuten kalat ja simpukat – on täällä edullista noudattaa.

Leipä on huomattavasti halvempaa. Patongin saa 30 sentillä. Ruisleipää ei Espanjassa valitettavasti tunneta, toin itsekin juuri kotimaasta Costa Blancan Suomi-Seuralle 25 kiloa ruisjauhoja. Vaaleaan leipään kyllästyy, ja se on epäterveellistä.

Juoma

Alkoholi on halvempaa kuin Suomessa. Punaviiniä saa eurolla litra. Iso viskipullo lähtee viidellä eurolla, ja 0,33 litran olut maksaa isoissa erissä 15–20 senttiä kappaleelta.

Maitolitrasta pyydetään 50–70 senttiä. Erikoista on se, että täällä maito on niin sanottua kestomaitoa: sitä ei säilytetä kaupan kylmätiloissa. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisella käsittelyllä säilyvyys varmistetaan.

Vesi on iso bisnes. Kaupasta kannetaan viiden litran pöniköitä, jotka maksavat 75 senttiä kappaleelta. Veden juomista suoraan hanasta, varsinkaan suodattamattomana, ei suositella, mutta itse olen tehnyt niin jo pitkään, ja vaikutukset ovat olleet hyvät – pieni kaljukin rupesi menemään umpeen.

Lääkkeet

Lääkkeet ovat Espanjassa selvästi halvempia, ihan aspiriinipaketista kolesterolia alentaviin statiineihin, joita saa lähes sata kappaletta kolmella eurolla. Suomessa vastaava hinta on yli viisi euroa.

Paikallisille ja kirjansa tänne siirtäneille eläkeläisille kaikki reseptilääkkeet täysin ilmaisia.

Liikkuminen

Espanjassa ei kärsitä routavaurioista, joten tiet ovat hyväkuntoisia. Moottoriteitä on rakennettu jopa yli tarpeen, mikä näkyy maan taloudessa. Kannattaa varautua siihen, että turistien käyttämillä teillä peritään tiemaksua.

Polttoaine on hieman halvempaa kuin Suomessa, dieselin hinta pyörii parhaillaan 1,25 eurossa litralta.

Edulliset bussit ja junat kulkevat ajallaan. 46 kilometrin matka Alicanten lentokentälle maksaa julkisissa liikennevälineissä kahdesta kolmeen euroa. Uudet luotijunat haastavat jopa lentoliikenteen: Alicantesta matka 650 kilometrin päähän Barcelonaan kestää muutaman tunnin.

Autot ovat täällä erittäin edullisia. Isojen rakennusliikkeiden mentyä konkurssiin huippuhienoja Bentley-kaaroja saa pilkkahintaan, ja kohtuullisen hyvä uusi auto lähtee mukaan 10 000 eurolla.

Asuminen

Taloja ei tarvitse lämmittää, joten sähkölaskussa säästää selvää rahaa. Espanjassa hyödynnetään tehokkaasti tuulipuistot ja aurinkolämpö: naapurimme ison omakotitalon sähköstä 80 prosenttia on aurinkolämpöpohjaista. Taloja ei edes saa rakentaa ilman kunnollista aurinkolämpösuunnitelmaa.

Lämmintä pesuvettä saadaan Andalusiassa edelleen vanhan perinteen mukaan keräämällä sadevesi katolla saviruukkuun, mutta muualla vesi lämpenee sekin aurinkolämmöllä.

Asuntojen hinnat ovat tippuneet. Espanjassa on kovan rakennuskuumeen seurauksena puolitoista miljoonaa kotia tyhjillään. Ennen kaupungin yllä saattoi nähdä jopa 50 nosturia – nyt jäljellä on yksi tai kaksi.

Ennen rannalla 170 000 euroa maksanut talo maksaa nyt 70 000. Kaupat saa tehtyä tarjoamalla puolet pyyntihinnasta. Kaverini osti juuri viimeisen päälle laitetun 100 neliön talon 80 000 eurolla.

Vuokrataso on niin ikään alhaalla, mutta vaihtelee vuodenajasta riippuen. Kun golffaajat kesällä tulevat, vuokranantajat saavat viikossa talven kuukausivuokran eli 300–500 euroa.

Tv-maksu

Tv-maksua täällä ei ole ollenkaan. YLE TV1:n, YLE TV2:n ja MTV3:n ohjelmia näyttävän satelliittikanava TV Finlandin lähetykset maksavat 130 euroa vuodessa. Näkyvyys on mahtava.

Ravintolat

Ravintoloita on paljon, ja niillä on kova kilpailu keskenään. Kolmen ruokalajin lounaan saa kuudella eurolla. Meillä Suomi-Seuralla ateria, johon kuuluu leipä, viini, salaatti ja pääruoka, kustantaa viisi euroa.

Vaatteet

Päällepantavaa löytää edullisesti. Kannattaa suosia markkinoita, niitä on joka päivä jossain kadunkulmassa.

Kukat

Kukat maksavat kymmenesosan Suomen hinnoista. Ostamme vaimoni kanssa kerran viikossa ison kimpun eläviä kukkia, eikä tarvitse pulittaa 6–10 euroa enempää.

Parturi- ja kampaamopalvelut

Hiusten leikkuu maksaa parturissa kahdeksan euroa. Kampaajallakin pääsee puolet halvemmalla kuin Suomessa. Täällä on tosin kohteliasta antaa vielä päälle euron juomaraha.

Eikä Espanjassa muka ole mitään kalliimpaa kuin Suomessa?

Lohi on jostain syystä täällä hintavampaa – tosin Lidlistä Norjan-tuontia saa sitäkin Suomen hintoja edullisemmin. Jotkut huonekalut ovat myös Espanjassa tyyriimpiä.

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja