Mainos

Kaunainen tytär paljastaa kaiken Mollesta

Tytär kuin isänsä, tulee mieleen, kun lukee Eira Mollbergin juuri ilmestynyttä Molle, isäni -muistelmateosta. Kaunaisuutensa takia se on ikävää tekstiä, joka saa lukijan tuntemaan itsensä tirkistelijäksi.

Molle, isäni -kirjassa elokuvaohjaaja Rauni Mollberg esitetään rivouksia huutelevana saitana äärimmäisyysihmisenä, joka ajaa vaimonsa ja poikansa mielisairaalaan. Perhe elää jatkuvassa pelossa, koska salaliittoja kaikkialla näkevän isän mielialat vaihtuvat salamana. Eira-tytär uskaltaa jatkuvasta epävarmuudestaan huolimatta ainoana uhmata isäänsä ja saa aikaan muun muassa kymmenen vuoden välirikon. -Ehkä välirikon suurin syy oli luonteittemme samankaltaisuus. Kaksi graniitinkovaa jääräpäätä. Kummankin suusta tulee sen tason myrkkyä, että vaatimaton annos tappaa ihmissuhteen kerrasta, Eira Mollberg kirjoittaa kirjassaan.

Rivouksia huuteleva ääripään pessimisti

Sinänsä Molle, isäni -teoksessa ei ole juurikaan uutta, vaan se jatkaa samoilla linjoilla kuin tyttären aiemmin aiheesta kirjoittama näytelmä Suutarilla ei ole jalkoja ja romaani Vakuuslapset. Niistäkin löytyy raivoava taiteilijaisä, lamaantuva äiti, sortuva poika ja mustasukkainen tytär. Nyt kirjoittaja vain myöntää, että kyse ei ole fiktiosta. Samoja asioita hän on kertonut myös julkisuudessa. -Kyse on oman itseyden varjelemisesta ja suojautumisesta. Avoimuus voi olla puolustautumista, antaudu tai menehdy, Eira Mollberg tilittää kirjassaan.

Tyttären mukaan Rauni Mollbergin mieliaiheita olivat raha, seksi ja rivoudet. Hänen mielestään Molle oli ääripään pessimisti, jonka tiuhaan käyttämä ilmaisu oli myrkyttää. Eira Mollberg uskoo sen juontavan Mollen lapsuudesta juoppohullun isän poikana. -Hänen on täytynyt kokea toistuvasti perheen sisällä lupausten ja haaveiden raukeaminen ja vaihtuminen jättiläismäisen pettymyksen, myrkytetyksi tulemisen kokemukseen.

Samaa metodia ohjaaja käytti omassa perheessään. Hän lupasi toistuvasti jotain tärkeää lapsilleen, mutta jätti lupauksen täyttämättä. Eiralle Rauni Mollberg lupaa esimerkiksi jättää yrityksensä Filmi-Mollen, mutta sanoo asianajajalleen firman menevän konkurssiin kahdessa viikossa tyttären johtamana ja jättää paperit tekemättä.

Lopussa isän ja tyttären välit kuitenkin paranevat ja Eira osallistuu isänsä saattohoitoon. -Ajoittain isän käytös oli hirviömäistä, raakaa, pahuutta tihkuvaa, epäoikeudenmukaista. Mutta vain ajoittain, Eira Mollberg kirjoittaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.