Mainos

Kattoturmien jälkipuinti jatkuu

Aamulla havaittiin jälleen yksi raskaan lumen aiheuttama sortumavaara, kun Saarijärvellä Aritermin tehdashallin kattopalkissa havaittiin halkeamia.

Pelastuslaitos on tarkastanut tänään koko maassa suurten rakennusten ja hallien kattoja sortumavaaran takia.

Tarkastuskierroksella lumesta on otettu näytteitä ja mitattu vesipitoisuudet. Lumikuormat ovat paikoin ylittäneet ohjearvoja, mutta pysyneet pääsääntöisesti tärkeän puolen metrin alapuolella.

Lukuisat kattoromahdukset hämmentävät alan ammattilaisia, sillä kevään lumikuorma ei ole poikkeuksellinen. Sortumien arvellaankin johtuvan myös suunnittelu- tai rakennusvirheistä

Aamulla havaittiin jälleen yksi raskaan lumen aiheuttama sortumavaara, kun Saarijärvellä Aritermin tehdashallin kattopalkissa havaittiin halkeamia. Vaara oli iltapäivällä ohi, kun katon turvallisuus varmistettiin ylimääräisellä tukirakenteella.

Ensimmäiset halkeamat havaittiin jo perjantaina. Viikonlopun aikana halkeamat olivat pahentuneet. Noin 50 tehtaan työntekijää osallistui lumen poistamiseen katolta.

Lämmityskattiloita valmistavan Aritermin tehtaan noin 130 työntekijää palaavat tehtäviinsä huomenna.

Halpa-Hallin raivaustyöt eivät päässeet vielä alkamaan

Haapajärven Halpa-Hallin kattoromahduksen jälkiä ei ole päästy vielä raivaamaan. Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan Tuomo Karppisen mukaan tutkijat haluavat katsastaa paikat huolella läpi ennen raivaustöiden aloittamista.

Karppinen ei vielä tänään kertonut, ryhdytäänkö tapausta tutkimaan suuronnettomuuden vaaratilanteena.

Halpa-Hallin katto romahti Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla lauantaina. Noin neljännes 2 700 neliön myymäläpinta-alasta sortui. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin, sillä henkilökunta tyhjensi myymälän ripeästi asiakkaista havaittuaan sortumavaaran.

Haapajärven Halpa-Halli työllistää hieman yli 30 henkeä. Halpa-Hallin markkinointipäällikkö Janne Ylinen kertoo, että työntekijöille järjestettiin ensimmäinen kriisipalaveri jo lauantaina. Toinen on luvassa ylihuomenna, jolloin paikalla on myös ammattiauttajia.

- Lähtökohtanamme on, ettei henkilökuntamme tarvitsisi tämän ikävän tapauksen johdosta kärsiä henkilökohtaisia taloudellisia menetyksiä. Käymme läpi muun muassa mahdollisuuksia sijoittaa heitä muihin lähellä sijaitseviin toimipisteisiimme, kuten Nivalaan, Pyhäjärvelle tai Ylivieskaan, Ylinen kertoo.

Hänen mukaansa Haapajärven kiinteistön kohtalo ratkeaa vasta onnettomuustutkinnan jälkeen. Rakennuksesta suuri osa on säilynyt ehjänä, joten rakennuksen korjaaminen on mahdollista.

Keiteleen Spar-market aukeaa jo huomenna

Keiteleen Spar-marketin vioittunut katto on tuettu, ja liike avaa ovensa jälleen huomenna. Asiasta ilmoitti kunnan rakennustarkastaja tänään.

Marketin katto notkahti perjantai-iltana. Sisällä oli tuolloin kymmenkunta ihmistä, jotka kaikki pääsivät turvallisesti ulos. Yhteen katon liimapuupalkeista ilmestyi halkeamia usean metrin matkalle, ja myös kaksi muuta palkkia oli vaurioitunut.

Liiketalon katto tuettiin alustavasti jo perjantaina, minkä jälkeen lumi poistettiin. Katolla oli lunta puolisen metriä. Sen painoksi pelastusviranomaiset mittasivat 128 kiloa neliömetrillä. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikön Jukka Koposen mukaan onnettomuuden syytä ei tiedetä.

- Lumikuorma oli varsin tyypillinen. Nykytietämyksen mukaan katon pitäisi puolen metrin kuorma kestää, kertoo Koponen.

Onnettomuuden tutkinta jatkuu.

(MTV3-STT)

Katso myös: ja .

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.