Mainos

Katso nettipalvelusta, kuka tarkistaa luottotietojasi

Kuluttaja voi uuden nettipalvelun avulla selvittää, katsooko joku hänen luottotietojaan rekisteristä. Palvelu ilmoittaa sähköpostilla heti, kun omia luottotietoja on katsottu Suomen Asiakastiedon rekisteristä. Palvelu maksaa viitisen euroa kuussa.

Jos esimerkiksi kaupan tiedustelu vaikuttaa aiheettomalta, asiaa pääsee selvittämään kysyjän kanssa nopeasti. Suomen Asiakastiedon mukaan palvelu auttaa ehkäisemään henkilöllisyyden väärinkäyttöä.

Kehityspäällikö Jouni Muhonen selittää, että palvelun tarve korostuu, sillä esimerkiksi henkilötunnuksen varastaminen on yleistynyt. Väärällä henkilötunnuksella joku voi yrittää mm. hakea pankista luottoa.

Pankeilla on tietysti omat tunnistamismenetelmänsä. Mutta tässä on kyseessä ensimmäinen palvelu, jossa itse kohde saa tietoa häneen kohdistuneista kyselyistä, Muhonen kertoo.

Joka toisen tietoja kyselty

Suomen Asiakastieto kertoo, että joka toisen aikuisen suomalaisen luottotietoja on kysytty tänä vuonna. Eniten luoton myöntäjät ja muut luottotietoja tarvitsevat ovat kuitenkin pyytäneet nuorten tietoja.

Luottotietoja voidaan tarkistaa mm. asunnonvuokrauksen tai puhelinliittymän hankinnan yhteydessä.

Kehityspäällikö Muhosen mukaan tietovahti lähettää kuukausittain ilmoituksen myös siitä, ettei asiakkaan tietoja ole kysytty.

Aiemmin kuluttajalla ei ole ollut mahdollisuutta seurata luottotietojensa käyttöä avoimesti ja automatisoidusti.

Maksuhäiriöttömään henkilöön kohdistuvia kyselyjä ei kirjata, joten ne eivät näy myöskään omien luottotietojen tarkastuksen yhteydessä. Mutta vahtipalvelulla "häiriötönkin" henkilö saa tiedon kyseliästä.

Tietovahti-palvelun voi tilata osoitteesta www.omatieto.fi. Palvelun tilaaminen puoleksi vuodeksi maksaa noin 30 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.