Katseet taivaalle illalla – asteroidi ohittaa Maan lähietäisyydeltä

Pieni asteroidi ohittaa Maan lähietäisyydeltä tänään. Asiantuntijoiden mukaan törmäysvaaraa ei kuitenkaan ole.

Asteroidi on lähimpänä Maata kello 21.24. Silloin asteroidi tulee noin 27 700 kilometrin etäisyydelle Maan pinnasta. Se ohittaa Maan lähempää kuin monet tietoliikennesatelliitit.

Asteroidi 2012 DA14 on halkaisijaltaan 45 metriä. Koskaan aikaisemmin ei ole havaittu tämän kokoluokan asteroidin ohittavan maapalloa lähietäisyydeltä.

– 45 metriä saattaa kuulostaa isolta, mutta asteroidiksi se on tosi pieni. Jos tämä asteroidi iskeytyisikin jonnekin päin maapalloa, niin maailmanloppu ei tulisi, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Tällaisia ohituksia on arvioitu tapahtuvan keskimäärin kerran 40 vuodessa.

Ursan mukaan asteroidin voi havaita vain hyvillä kiikareilla tai kaukoputkella. Ohittamishetkellä asteroidi on itäisellä taivaalla Neitsyen tähtikuviossa. Kohde kulkee Bereniken hiusten tähtikuvion läpi ja ylittää Otavan yöllä kello 23.30 jälkeen.

Lähiaikoina taivaalla voi odotettavissa muitakin mielenkiintoisia tapahtumia.

– Tähtiharrastajat odottavat vieläkin suuremmalla innolla komeettaa nimeltä PanSTARRS, joka on tulossa Suomenkin taivaalle maaliskuun puolivälissä. Se on ihan paljainkin silmin nähtävissä ja nyt jännitetään sitä, kuinka kirkkaana se lopulta näkyy, Liljeström sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat