Kätkytkuolemalle löydettiin vihdoin selitys?

Tällainen on Suomessa eniten sikiövaurioita aiheuttava virus CMV 0:58
KATSO MYÖS: Sytomegalovirus on eniten sikiövaurioita aiheuttava virus Suomessa, mutta millainen virus on? Kuinka huolissaan siitä pitää olla?

Kätkytkuolemien syyksi on aiemmissa tutkimuksissa esitetty muun muassa tietyn entsyymin puutetta, joka vaikuttaa vauvan luontaiseen kykyyn herätä hengityskatkoksen aikana. Nyt tuore yhdysvaltalaistutkimus on löytänyt toisen mahdollisen syyn kätkytkuolemille.

Neurology-alustalla julkaistussa tutkimuksessa on löydetty mahdollinen selitys kätkytkuolemille. 

Kätkytkuolemasta puhutaan, kun täysin terveenä pidetty alle yksivuotias lapsi kuolee nukkuessaan ilman, että mitään selitystä kuolemalle löytyy. Tavallisemmin kätkytkuolema tapahtuu alle puolen vuoden iässä.

Vuosien tutkimustyön jälkeen lääkärit uskovat, että kätkytkuolemien aiheuttajia ovat lyhyet kohtaukset, joihin liittyy lihaskouristuksia, kertoo New York Post.

Lääkäri Laura Gouldin johtama New Yorkin yliopiston tutkimusryhmä tutki yli 300 kätkytkuolematapausta yhdysvaltalaiseen kätkytkuolemarekisteriin kerättyjen potilastietojen ja vauvakameran tai kodin turvakameran tallentamien videoiden avulla. 

Tutkimusaineiston videoille oli kuvattu nukkuvia vauvoja. Aineistossa oli mukana myös seitsemän sellaista kuolemantapausta, joiden arvioitiin johtuvan kohtauksesta.

Videomateriaalin perusteella kohtaukset olivat kestäneet alle 60 sekuntia ja ne olivat tapahtuneet 30 minuutin sisällä ennen vauvan kuolemaa. 

Kouristuskohtaukset voivat olla se mysteerinen tekijä, jota lääketiede on etsinyt ymmärtääkseen, miksi nämä lapset kuolevat, sanoi tutkimuksen vanhempi tutkija ja neurologian tohtori Orrin Devinskytutkimuslausunnossa, kertoo New York Post.

Tämän ilmiön tutkiminen voi antaa lisätietoa myös monista muista kuolemantapauksista, mukaan lukien kätkyt- ja epilepsiakuolemat.

Tutkijat ovat aiemminkin havainneet yhteyden kätkytkuolemien ja kohtausten välillä. 

Aiempien tutkimushavaintojen mukaan kuumekouristuskohtauksia kokeneet vauvat kuolivat 10 kertaa todennäköisemmin äkillisesti ja odottamatta. 

New Yorkin yliopiston tutkimustiimi kertoo, ettei heillä ollut tutkimusdataa selvittääkseen, johtuivatko kätkytkuolemiin johtavat kohtaukset kuumeesta, mutta useiden menehtyneiden vauvojen terveystiedoista löytyi viitteitä lievistä tulehduksista.

Myös heräämiseen liittyvä entsyymi yhdistetty kätkytkuolemiin

Tutkijat arvelivat, että entsyymin puute voisi tarkoittaa, että lapsen kyky herätä luontaisesti esimerkiksi hengityskatkoksen aikana on heikentynyt.

Lue myös:

    Uusimmat