Saako vauvan nukuttaa ulos kovalla pakkasella? Lääkäri vastaa: "Pitäisin ehdottomana rajana…"

Näin kaulahuivi kannattaa sitoa – suojaa pahimmaltakin talvisäältä 1:30
KATSO MYÖS: Näin kiedot kaulahuivista balaclavan eli kypärämyssyn. Näin kaulaliina kannattaa kietaista suojaamaan päätä ja kaulaa talven kirpeimmältä puraisulta.

Vauvoja on Suomessa nukutettu ulos vaunuihin tai rattaisiin läpi vuosikymmenten, mutta kuinka paukkuvaan pakkaseen pienen lapsen uskaltaa jättää nukkumaan?

Monet vauvat nukkuvat levollisesti vaunuissa ulkona, mutta onko paukkupakkanen este vauvan nukuttamiselle ulkoilmassa?

Pitäisin ehdottomana rajana –20 astetta ulos nukuttamiselle. Jo 15 astetta pakkasta on aika kylmä riippuen siitä, miten raaka tuuli ulkona puhaltaa, sanoo lastentautien erikoislääkäri Kaija Hartiala Mehiläisestä.

Vastasyntynyttä vauvaa ei suositella ollenkaan nukutettavan ulkona, mutta noin kahden viikon iästä eteenpäin vauvaa voi alkaa totuttamaan ulkona nukkumiseen. Mitä kovempi pakkanen on, sitä lyhyemmän aikaa vauvaa tulee pitää ulkona.

Hartialan mukaan kahden viikon ikäistä ja siitä vanhempaa vauvaa voi nukuttaa vaunuihin pakkaskelillä noin 10–15 minuutin ajan, ei sen pidempään.

Aikaa voi pikkuhiljaa pidentää. Isompia vauvoja, jotka alkavat lähestyä vuoden ikää, voidaan pitää päiväunilla ulkona noin 10–15 asteen pakkasissa.

Oikeanlaiset vaatteet ja vaunujen mikroilmasto lämmittävät vauvaa

Vaunut ovat vauvalle lämpötilan puolesta suojaisa ympäristö, jos niiden päällä on kuomu ja ilma-aukko on peitetty harsolla.

Vaunuihin muodostuu mikroilmasto, jossa vauvan itse tuottama lämpö pysyy hyvin ja pitää tilan lämpimänä unien ajan.

Tämä riippuu tietenkin paljon siitä, kuinka tuulinen ilma on, Hartiala sanoo.

Harso myös helpottaa hengittämistä vaunuissa pakkaskelillä.

Pakkanen voi ärsyttää hengitysteitä, minkä vuoksi kovin kylmään säähän ei pidä pieniä vauvoja laittaakaan. Perusterve lapsi kestää kohtuullisessa pakkasessa nukuttamisen.

Vauvalle kannattaa valita pakkasilla vaunulenkin tai vaunupäikkäreiden ajaksi ylle villavaatteita.

Nykyään on olemassa ohuesta villasta tehtyjä potkupukuja. Keinokuidut eivät ole niin hyviä pitämään lämpöä, vaikka tuntuisivat paksuilta. Vauva kannattaa laittaa vielä makuupussiin, jonka sisään saa sekä jalat että kädet, jotka palelevat helposti.

Rattaisiin tai vaunuihin voi laittaa lampaan taljan, jonka nahka toimii tuulensuojana. 

Hartiala muistuttaa, että vauvan lämpötilaa on hyvä seurata kokeilemalla kädellä niskasta. Vaunujen "sisälämpötilan" sopivuutta vauvalle voi seurata itkuhälyttimen lämpömittarista.

Älä sorru isovanhempien konsteihin

Kasvot altistuvat kylmälle kaikkein eniten ja siksi on tärkeää, ettei lähde kokeilemaan niiden suojaamiseksi vanhanaikaisia vippaskonsteja.

Kasvojen rasvaaminen pakkasella on pahinta, mitä voi tehdä. Iholle sivelty rasva voi edistää paleltumavammoja, kun ihon omat karvat eivät pääse olemaan pystyssä ihon suojana. Myös rasvan kosteus voi lisätä poskien paleltumariskiä, Hartiala muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat