Tutkimus löysi mahdollisen selityksen kätkytkuolemalle

Tutkimuksessa löytyi mahdollinen selitys kätkytkuolemalle.

Kätkytkuolema tarkoittaa tilannetta, jossa terveenä pidetty alle vuoden ikäinen lapsi kuolee nukkuessaan ilman selitystä. Nyt kätkytkuoleman mahdollinen syy on löytynyt, kertoo ABC.net.

"Kukaan ei osannut kertoa syytä"

Sydneyssä tehdyssä, joukkorahoitetussa tutkimuksessa löydettiin vahvistusta aiemmalle teorialle, jonka mukaan kätkytkuoleman aiheuttaa ongelma aivojen hengitystä ja unta säätelevällä alueella.

Tutkimusta tehnyt Carmel Harrington menetti itsekin lapsensa kätkytkuolemalle vuosikymmeniä sitten.

– Kukaan ei osannut kertoa syytä. He vain kuvasivat sitä tragediaksi, mutta tällainen tragedia ei oikein sopinut tieteellisille aivoilleni, Harrington kuvaa.

Kätkytkuolemaan menehtyneillä oli vähemmän tiettyä entsyymiä

Tutkimuksessa analysoitiin verta, jota vastasyntyneiltä oli kerätty erillisessä projektissa. Kätkytkuolemaan tai muuhun syyhyn menehtyneiden vauvojen näytteitä verrattiin kymmenen elävän vauvan näytteisiin.

Tutkimuksessa havaittiin, että kätkytkuolemaan menehtyneillä vauvoilla oli kehossaan huomattavasti vähemmän pseudokoliiniesteraasiksi kutsuttua entsyymiä. Kyseinen entsyymi näyttelee tärkeää osaa heräämisessä.

Katso myös: Selällään nukuttaminen on vähentänyt kätkytkuolemia. Se on myös tehnyt asentovinokalloisuudesta yleisempää: "Se ei ole sairaus, vaan enemmän kosmeettinen ongelma". Juttu jatkuu videon alla.

Vauvoja nukutetaan liikaa selällään? 8:08

Entsyymin puute voisi tarkoittaa, että lapsen kyky herätä luontaisesti esimerkiksi hengityskatkoksen aikana on heikentynyt.

– Jos tilanne, kuten hengitysvaikeus mahallaan nukkuessa, uhkaa lapsen henkeä, yleensä hän herää ja itkee. Tutkimuksemme näyttää, ettei kaikilla vauvoilla ole samanlaista voimakasta heräämisreaktiota, Harrington kuvailee.

Tutkimustulos voisi auttaa tunnistamaan vauvoja, joilla on kätkytkuoleman riski. Tutkimus julkaistiin The Lancet -lehdessä.

Kätkytkuolemaan menehtyy Suomessa nykyään vuositasolla kymmeniä lapsia vähemmän kuin vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten. Kiitos siitä kuuluu selällään nukuttamiselle.

Katso myös: 12-vuotias kuoli auton alle – auttoi elinluovutuksella 366 ihmistä:

12-vuotias kuoli auton alle – auttoi elinluovutuksella 366 ihmistä 2:34

Lue myös:

    Uusimmat