Katariinan 6-vuotias tytär ei halua joululahjoja: "Jotain on tehty vanhempana oikein, kun lapsi ajattelee noin"

0:21

Katariinan 6-vuotias tytär haluaa joululahjaksi vain lihapullia ja aikaa ilman puhelinta. – Tyttäreni toiveet ovat saaneet minut hyvin ylpeäksi, Katariina kertoo.

Mitä toivoit joululahjaksi, kun olit 6-vuotias? Barbieta, My Little Ponya, uutta elokuvaa…

Katariinan tytär haluaa lihapullia. Sitä, ja aikaa ilman puhelinta.

– Tyttäreni toiveet ovat saaneet minut hyvin ylpeäksi. Liikutun pelkästä ajatuksesta, että tyttäreni on noin epäitsekäs ja välittävä, ettei hänelle tärkeää ole materiaali vaan perheen kanssa yhdessäolo, Katariina, 24, kertoo.

– Jotain on tehty yksinhuoltajavanhempana oikein, kun lapsi jo noin nuorena ajattelee noin.

"Tyttäreni sanoi minulle, ettei hän kaipaa leluja tai isoja lahjakasoja"

Oikeastaan kaikki alkoi jo lokakuussa 2017. Katariinan tytär oli viisivuotias, kun kaksikko muutti omaan asuntoon. Muuton jälkeen Katariinan rahatilanne oli tiukka.

– Tyttäreni kuuli, kun puhuin miesystäväni kanssa ja itkin, etten tiedä, miten loppuvuodesta selvitään, kun joulukin on tulossa. Samana iltana tyttäreni tuli ja sanoi minulle, ettei hän kaipaa leluja tai isoja lahjakasoja. Että hänelle riittää, jos jätän puhelimen edes aatoksi pois ja viettäisin aikaa hänen kanssaan.

Loppuvuosi oli ollut kiireistä aikaa. Katariina opiskeli yrittäjän ammattitutkintoa, ja perheen yhteinen aika oli vähissä. Hän valmisti hiki hatussa kakkuja ystävilleen ja sukulaisilleen saadakseen rahaa asunnon takuuvuokriin.

– Kun en ollut opintojen vuoksi läppärin kimpussa tai kakkujen takia keittiössä, olin usein puhelin kädessä ja soittelin erinäisiin paikkoihin yrittäjäopintojen takia. Haaveilen omasta kahvilasta ja siksi selvittelin yhtä sun toista asiaa asiaan liittyen. Avasi kyllä silmiä, kun lapsi toivoi, etten olisi aattona puhelin kourassa.

Myös lahjojensa varalle tytöllä oli oma suunnitelma: ne joulupukki saisi viedä köyhemmille lapsille.

"Moni kehui, miten ihana lapsi minulla on"

Katariina liikuttui tyttärensä pyynnöstä. Äärimmäisen ylpeänä hän kirjoitti lapsestaan Facebookin suositussa jouluryhmässä. Lapsen ele kosketti monia aikuisia.

– Moni kehui, miten ihana lapsi minulla on. Kasvatustaitojani kehuttiin, minua kehuttiin äitinä ja ihmisenä. Kyllä siinäkin itku tuli, kun niitä kommentteja luki. Kerroin tyttärelleni julkaisun saamasta huomiosta ja hän ihan säteili ylpeyttä itsestään, Katariina kuvaa.

Monet olisivat myös halunneet auttaa perhettä rahallisesti.

– Minulle tarjottiin rahaa, tarjottiin lahjoja lapselle, ruoka-apua ja mitähän kaikkea. Kieltäydyin avustuksista, koska maailmassa on lapsia, joilla on pahemmat olot kuin meillä vuosi sitten oli. Meillä oli katto pään päällä ja makaronilla pärjäsi pahimmat ajat. Mutta monella lapsella ei ole edes sitä makaronia. Kieltäydyin ottamasta lahjoituksia vastaan ja kehotin lahjoittamaan niille, joilla ei ole edes kattoa pään päällä. Ajattelin, että me pärjäämme.

Kuusen alle eksyi silti paketteja

Aivan paketitonta joulua perheessä ei kuitenkaan vietetty. Myös Katariinan tytär sai jouluna 2017 vuoden hittilelun, kuoriutuvan Hatchimalsin. Siihen Katariina keräsi rahat leipomalla.

– Vaikka tyttäreni sanoo, etteivät lahjat ole hänelle tärkeintä, kyllä äidin sydäntä lämmittää se lapsen riemu jouluaattona, kun pukki tuokin lahjoja. Myös mamman (mummon) luona odottivat isot kasat lahjoja, kun sukulaiset ja ystävät olivat niitä pistäneet pukin konttiin.

Kuusen alle eksyi myös muutama paketti Facebook-ryhmästä, jonka jäseniä tytön epäitsekkyys oli koskettanut.

– Kyllä siinä itku tuli, kun postin saapumisilmoituksia alkoikin yhtäkkiä tulla ja kuusen juuri täyttyi lahjoista jo aikaisin joulukuun alussa, kieltäytymisestä huolimatta. Vaikka olin sanonut, ettei heidän tarvitse lastani jouluna muistaa, niin kyllä sydäntä lämmitti miten ihania ja välittäviä jäseniä ryhmässämme on.

Lahjat tytär sai tietenkin pitää, mutta perhe vei muutaman ekstralahjan Joulupuu-keräykseen.

– Koskaan ei ole liian tiukkaa auttaa apua tarvitsevia! Oman kukkaronsa nyörejä voi kyllä sen verran raottaa, että joku toinenkin vähävaraisen perheen lapsi saa edes yhden lahjan jouluna. Ei sen tarvitse olla superkallis! Ihan pienikin muistaminen ilahduttaa, Katariina sanoo.

Vuoden 2018 toiveet: Lihapullia ja puhelinvapaa

Kun joulu 2018 alkoi lähestyä, Katariina kysyi tytöltään, mitä hän toivoisi lahjaksi. Joulumieli ei ollut lapsesta vuoden aikana kadonnut.

– Hän sanoi, ettei muuta tahdo kuin lihapullia joulupöytään, ja etten roikkuisi puhelin kädessä koko päivää. Toiveet totta kai toteutettiin viime vuonna, ja toteutetaan nytkin.

Lihapullat ovat tytön lempiruokaa.

– Hän ei oikein ole vielä oppinut tykkäämään perinteisistä jouluruoista, kuten kinkusta tai laatikoista. Mamman, eli äitini tekemät lihapullat ovat aina joulupöydässä ja tyttäreni halusi kai varmistaa saavansa niitä myös tänä vuonna. Ja tottahan toki saa!

"Uudet lelut ovat kivoja, mutta mikään ei ole parempaa kuin oma perhe"

Perhe viettää joulua perheen kesken Katariinan äitini luona.

– Aatto alkaa omassa kodissa riisipuurolla ja jouluohjelmien katsomisella. Keskipäivällä menemme mamman luo syömään ja jännittämään, tuleeko pukki kylään. Lahjojen jaon ja avaamisen jälkeen juodaan kahvit ja nautitaan jälkiruokaa.

Illaksi mennään kotiin ja viedään kynttilät hautausmaalle.

– Joulumme on täynnä perinteitä ja yhdessäoloa, juuri niin kuin sen pitääkin olla. Ja se puhelin tietysti pysyy poissa, kunnes lapsi menee nukkumaan, Katariina sanoo.

Mitä joulu sitten merkitsee? Sitä Katariina kysyi tyttäreltään.

– Hänelle joulu on aikaa, kun koko perhe kokoontuu saman pöydän ääreen. Uudet lelut ovat kivoja, mutta mikään ei ole parempaa kuin oma perhe ja yhdessäolo varsinkin äidin, eli minun, kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja