Mainos

Katainen torjuu käyttövoimaveron alennuksen

Eduskunnassa kaivataan helpotusta korkean dieselpolttoaineen hinnan ahdinkoon ajamille kuljetusyrittäjille. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) piti toisen lisäbudjetin lähetekeskustelussa tilannetta vakavana, mutta hän kuitenkin torjui käyttövoimaveron eli entisen dieselveron alennuksen.

Kataisen mukaan myös kuljetusyrittäjiä edustava SKAL pitää käyttövoimaveron alennusta liian vaikeana keinona. Katainen torjui yleisen polttonesteiden veronalennuksenkin, koska se vain viestisi öljysheikeille, että hintoja kannattaa nostaa, kun suomalaiset maksavat.

Veronalennusta vaatineen perussuomalaisten Timo Soinin Katainen nimesi "perussheikiksi". Käteen avuksi kuljetusyrittäjille jäisi Kataisen mukaan dieselpolttoaineen veronpalautus tilapäisesti, jonka arvo on noin 80 miljoonaa euroa.

Oppositiosta tukea kuljetusyrittäjille

Korkeiden polttoainehintojen raskaalle liikenteelle tuomat ongelmat nosti ensimmäisenä esille Markku Rossi (kesk.), joka sai pian tukea oppositiosta. Mikko Kuoppa (vas.) muistutti hallituksen viime vuonna korottaneen polttoaineveroa, minkä takia nyt ollaan "vetelät housussa".

Kuljetusyrittäjät saivat ymmärtämystä myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Pekka Ravilta ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajalta Hannes Manniselta (kesk.). Katainen ei kuitenkaan tästä heltynyt, vaan piti ongelmien syynä sitä, että korkeita polttoaineiden hintoja ei ole pysytty siirtämään kuljetusten hintoihin.

Sosiaalidemokraatit olivat varustautuneet hiillostamaan Kataista veronäkemyksistä, eivätkä oikein heränneet polttoaineverokeskusteluun. Liisa Jaakonsaari (sd.) piikitti keskustaa muistuttamalla sen julistaneen oppositiossa, että korkeat polttoaineiden hinnat koskevat eniten harvaan asuttuja alueita. Katainen pisti takaisin ja sanoi, että pisimmät työmatkat ovat kyllä pääkaupunkiseudulla.

Kataisen veronäkemyksiä penäsivät kaikki SDP:n puheenjohtajakisan naisehdokkaat. Sanaleikkien pisimmän korren veti tällä kertaa Pia Viitanen, joka kertoi luulleensa jo hetken lukevansa Eero Heinäluoman (sd.) haastattelua, kun Katainen esitteli Helsingin Sanomissa sunnuntaina pääomaverotuksen kiristämistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.