Katainen: Suomen oltava mukana kriisirahastossa

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ei halua spekuloida Suomen jäämisellä pois euromaiden pysyvästä kriisirahastosta (EVM). Hän sanoi sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että jokaisen euromaan pitää olla mukana rahastossa.

Muut euromaat kirjasivat huippukokouksessa vastikään päätöksen, että kriisirahasto voisi tehdä hätätilassa päätöksiä 85 prosentin määräenemmistöllä. Toisin sanoen vain Saksa, Ranska ja Italia voisivat yksinään estää määrävähemmistöllään päätökset rahaston varojen käytöstä.

Suomi on vaatinut perustuslakiin nojaten, että kriisirahaston päätöksiin tarvitaan yksimielisyys ja jätti siksi huippukokouksen päätökseen varauman. Katainen sanoi olevansa sitoutunut tehtyyn perustuslain tulkintaan, mutta asiaa pitää katsoa nyt hyvin maltillisesti.

– Siinä on kaksi puolta. Ensimmäinen puoli on, voivatko toiset päättää meidän puolestamme. Me voimme olla myös siellä aidan toisella puolella eli haluamme puolustaa euroa ja Suomen taloudellisia etuja, ja joku toinen maa estäisi sen. Ei sekään ole hyvä järjestely, Katainen sanoi.

Urpilainen jo todennut tilanteen

Sosiaalidemokraatit ovat valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) johdolla sanoneet, että vaihtoehtoja on vain kaksi, palaaminen yksimieliseen päätöksentekoon tai jääminen kriisirahaston ulkopuolelle.

– Valtiovarainministeri Urpilainen on todennut aivan oikein tämänhetkisen tilanteen. Meidän täytyy löytää ratkaisu, joka on suomalaisten kannalta hyväksyttävissä, joka luonnollisestikin noudattaa meidän perustuslakimme edellytyksiä, ja joka mahdollistaa Suomen osallistumisen tähän EVM:ään, Katainen sanoi.

Pääministeri ei vielä osannut sanoa, miten ongelma ratkaistaan. Hänen mukaansa nyt etsitään uutta ratkaisua. Asiasta keskustellaan sekä hallituksen sisällä että perustuslakiasiantuntijoiden ja perustuslakivaliokunnan kanssa.

Pysyvän kriisirahaston aloittamista aikaistettiin huippukokouksessa vuodella, eli sen on tarkoitus ryhtyä toimimaan jo ensi vuoden heinäkuussa. Silloin jokaisen maan on maksettava rahastoon osuutensa sen pääomasta.

Suomi joutuu maksamaan ainoana koko osuutensa 1,4 miljardia euroa kerralla, koska se on yksi Suomen Kreikka-vakuuksien ehdoista. Muut maat maksavat osuutensa viidessä vuotuisessa erässä.

(MTV3 - STT)

Katso Vesa Kallionpään juttu (Seitsemän uutiset 11.12.2011)

Lue myös:

    Uusimmat