Mainos

Katainen: Hinnannousu tasaantuu

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) lupaa, että palkansaajien ostovoima kasvaa ensi vuonna pari prosenttia, kiitos hallituksen kaavailemien tuloveronkevennysten ja inflaation hidastumisen.

Katainen arvioi valtiovarainministeriön sisäisten budjettineuvottelujen aluksi aamupäivällä, että polttoaineiden ja ruoan hintojen nousu on kiihdyttänyt inflaatiota vain hetkellisesti. Ensi vuoden lopulla voidaan hänen arvionsa mukaan painua jopa kahden prosentin tasoon nykyisestä yli neljän prosentin tasosta.

Kataisen mukaan valtiovarainministeriö arvioi, että inflaatio eli kuluttajahintojen nousu tulee varmasti rauhoittumaan ensi vuoden aikana. Polttoaineiden ja ruoan hinta ei nouse samaan tahtiin kuin tänä vuonna, eikä valtio tee samanlaisia maksujen ja ympäristöverojen korotuksia ensi vuodelle kuin tälle vuodelle. Lisäksi ruuan arvonlisäveroa alennetaan ensi vuoden lopulla.

- Hintojen nousu ensi vuoden aikana varmasti vaihtelee siinä 2:n ja 2,8:n välillä. Kukaan ei varmasti tiedä, mutta voi olla että vuoden 2009 loppupuolella hintojen nousu on tullut alaspäin niin, että ollaan lähellä kahta prosenttia, Katainen sanoo.

Kataisen mukaan inflaation hidastuminen yhdistettynä nimellispalkkojen korotuksiin ja hallituksen aikeisiin keventää tuloveroa lisää palkansaajien ostovoimaa ensi vuonna merkittävästi. Lisäys arvioidaan suuremmaksi kuin kotitalouksien ostovoiman kasvu on tänä vuonna. Sekin vajaat kaksi prosenttia on enemmän kuin kolmen edellisen vuoden keskiarvo.

Aihetta huoleen siitä, että tuloverojen kevennys lisäisi hintojen nousupainetta, ei Kataisen mielestä ole.

"Suhdanteet sumussa"

Kataisen arviota myönteisestä kotimaisesta kehityksestä varjostaa kuitenkin kansainvälisen kehityksen epävarmuus. Kansainvälisen talouden alavire jatkuu pidempään kuin aikaisemmin arvioitiin, ja kasvu voi olla heikompaa jopa pari vuotta. Kataisen sanoin suhdanteet ovat sumussa.

- Tämä tietenkin vaikuttaa talouden suhdanteisiin myös Suomessa. Voi olla, että tullaan näkemään tulevien kuukausien, tulevan vuoden aikana myös ikäviä vaikutuksia Suomen budjettitalouteen, Katainen sanoo.

Yksi Kataisen mainitsema epävarmuustekijä on luovutusvoittoverojen kertyminen, eli jos kansainvälinen talous painaa pörssikursseja alas, osakekauppaa tehdään vähemmän ja valtio saa niistä vähemmän verotuloja. Samoin käy, jos asuntokauppa hiipuu.

Vaikeuksia Katainen näkee kuitenkin vasta 2010 ja sen jälkeen, sillä työvoima alkaa silloin vähentyä ja talouden kasvu on pelkästään tuottavuuden kasvun varassa. Siihen aikaan hallitus varautuu panostamalla sivistykseen, tekemällä tuloveronkevennyksiä ja rakenteellisia uudistuksia.

Kunta- ja hallintoministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mukaan kuntapuolella ei ole vielä saatu rakenteellisilla muutoksilla aikaan sellaista menojen hillitsemistä, jota tarvittaisiin. Kaikkien kuntien, myös niiden, jotka jo täyttävät Paras-hankkeen ehdot, on tehostettava toimintaansa.

Kiviniemen mukaan kuntien valtionosuuksiin tehdään ensi vuodelle indeksikorotukset ja kun palkkasumman arvioidaan kasvavan seitsemän prosentin luokkaa, myös kuntien verotulot kasvavat ensi vuonna hyvin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.