Kasvomaski alakoululaisille? 30 lasten sairaalan lääkäriä tyrmää HUS-johdon "kummallisen suosituksen": "Emme kannata tätä missään tapauksessa"

Alakoululaisten maskisuositus herättää ihmetystä ja kritiikkiä – Lastensairaalan professori:"Miksi kukaan ei kysy meiltä mitään?" 6:03
Alakoululaisten maskisuositus herättää ihmetystä ja kritiikkiä – näin kommentoivat asiantuntijat.

HUS:n koronakoordinaatioryhmän kasvomaskisuositus alakoululaisille herättää hämmennystä alan asiantuntijoissa. Helsingin Uudessa Lastensairaalassa kolmisenkymmentä lääkäriä ihmettee kehotusta, jonka mukaan maskien käyttöönottoa tulisi harkita myös esi- ja alakouluissa.

Helsingissä koulun portista astuu ulos kolme kakkosluokkalaista. Koulussa ei kasvomaskia tarvita, mutta ne kaivetaan heti esiin, kun tarkoituksena on ostaa suklaakakkua. 

Missä käytät maskia?

– Kaupassa ja kahvilassa, vastaa 9-vuotias Gustava

Tiistaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä kehotti alueen kuntia harkitsemaan kasvomaskien käyttöä myös esi- ja alakouluissa. Koordinaatioryhmän puheenjohtaja on Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Kokemukset Turusta ja Lappeenrannasta ovat hyvin rohkaisevia, Mäkijärvi sanoo.

– Ihan pienetkin lapset osaavat käyttää maskia ja ymmärtävät, miksi sitä tarvitsee käyttää. 

– Suurin hyöty on se, että saamme altistumistapauksessa altistuneiden määrän selvästi pienemmäksi. 

– Kokonaisia luokkia ei tarvitse laittaa karanteeniin, ja tämä turvaa koululaisten oppimista ihan eri tavalla.

Kouluissa ja päiväkodeissa tartuntoja ja jatkotartuntoja on kuitenkin ollut vähän. 

– Onneksi, mutta nämä altistumismäärät ovat olleet suuria ja kuormittaneet tartuntajäljityshenkilöstöä paljon, Mäkijärvi perustelee.  

"Husin johdolta kummallisia suosituksia"

Alueellisen koordinaatioryhmän kehotus herätti tänään ihmetystä Helsingin Uudessa lastensairaalassa. 

– Miksi kukaan ei kysy meiltä mitään tässä asiassa? Ymmärtääkseni olemme kuitenkin tämän alan asiantuntijoita, sanoo lasten infektiotautien ylilääkäri Harri Saxen

– Nyt Husin johto antaa tällaisia kummallisia suosituksia, Saxen lisää.

Mitä mieltä olette kasvomaskien käytöstä esi- ja alakouluissa?

– Mielestäni siitä ei ole näyttöä, että tämä olisi järkevää ja oikea-aikaista toimintaa. Missään tapauksessa emme ole tällaista kannattamassa.

Saxen on Mäkijärven kanssa myös eri mieltä siitä, kuinka hyvin alakoululaiset oppivat maskinkäytön. 

– Oma käsitykseni on, että 6-8-vuotiaat aika huonosti oppivat maskin käyttöä. 

– Voidaan kuvitella ruokailutilanteita ja muita, joissa maskeja ei käytetä. Eikö siinä synny näistä lasten keskinäisiä altistustilanteita? 

THL suosittelee tällä hetkellä kasvomaskin käyttöä koko maassa. Suositus koskee ensisijassa 12 vuotta täyttäneitä. Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.  

Lue myös:

    Uusimmat