Kasvomaskeista merkittävää hyötyä koronaviruksen torjunnassa, toteaa suomalainen tutkijaryhmä

Husin apulaisylilääkäri penää Suomeen maskisuositusta ruuhkapaikoissa – näin hän perustelee kantansa mielipiteitä jakavassa aiheessa 3:43
Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ei halua Suomeen maskipakkoa, mutta kannattaa maskisuositusta.

Suomalainen tutkijaryhmä pitää kasvomaskien hyötyjä koronaviruksen torjunnassa merkittävinä.

Ryhmän tekemä analyysi tehtiin saman aineiston pohjalta kuin sosiaali- ja terveysministeriön teettämä selvitys toukokuussa.

Tutkijaryhmä kritisoi ministeriön tilaamaa selvitystä siitä, ettei aineistoa yhdistetty laskennallisesti, eli sille ei tehty meta-analyysiä. Tutkijoiden nyt tekemän meta-analyysin mukaan maskeista saatu suojavaikutus on suuri ja tilastollisesti merkittävä.

Maskit alensivat käyttäjiensä sairastumisriskiä kolmannekselle.

– Päätuloksemme oli, että maskit selvästi suojaavat käyttäjäänsä, toteaa tiedotteessa tutkimusta johtanut Hanna M. Ollila Helsingin yliopistosta.

"Maskin käyttöön voi tottua"

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu. Suomalaisryhmä on lähettänyt analyysinsä kansainväliseen lääketieteen tiedelehteen tiedeyhteisön arvioitavaksi.

Meta-analyysissä tarkasteltujen alkuperäistutkimusten mukaan osa käyttäjistä koki maskit epämukaviksi tai hengitystä hankaloittaviksi. Mitä pidempään koehenkilöt käyttivät maskia, sitä vähemmän epämukavuutta koettiin.

– Maskin käyttöön liittyviä vakavia haittoja ei raportoitu. Tulokset osoittavat, että maskin käyttöön voi tottua, vaikka käyttöön voi liittyä subjektiivisia epämukavuustekijöitä, sanoo tiedotteessa terveystaloustieteeseen erikoistunut tohtoritutkija Liisa M. Laine Yhdysvaltain Pennsylvanian yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat