Mainos

Kasvissyönti yleistyy – joissain lukioissa jo yli puolet opiskelijoista kasvissyöjiä

Helsingin opetusviraston ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäen mukaan Helsingissä on jo lukioita, joissa jopa yli puolet opiskelijoista on kasvissyöjiä. Erityisen suosittua kasvissyönti on kuvataidepainotteisissa lukioissa.

Rintamäen mukaan osa lukiolaisista kasvissyöjistä on myös vegaaneja, eli he pyrkivät välttämään kaikkea eläinperäistä ruokaa.

– Kouluruokailun kasvisruokahan on lakto-ovovegetaarinen, eli maitotuotteita ja munaa myös, Rintamäki sanoo.

Ruokapalveluja toimittavan Palmian tuotekehityksestä vakuutetaan, että myös kasvissyöjä saa kouluruoasta tarvittavan määrän esimerkiksi proteiinia.

– Meillähän lähes kaikissa kasvisruoissa käytetään soijaa, papuja, quornia, mahdollisimman erilaisia proteiininlähteitä, sanoo palveluesimies Marko Karp.

Kaikki eivät ole tottuneet kasvisruokaan

Keskimäärin Helsingin koulujen oppilaista ja opiskelijoista kuitenkin vain 10–15 prosenttia on kasvissyöjiä. Alakouluissa kasvissyönti on harvinaisempaa.

Helsingin kouluissa on päivittäin tarjolla kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka. Kerran viikossa on kasvisruokapäivä, jolloin molemmat päivän pääruokavaihtoehdoista ovat kasvisruokia.

– Kasvisruokailu sinällään on haasteellinen, koska suurin osa oppilaista on kodeista, joissa ei kasvispääruokia ole totuttu edes nauttimaan, huomauttaa Helsingin opetusviraston ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki.

Kouluruokapalveluja tuottava Palmia uudisti Helsingin kaupungin koulujen ja Stadin ammattiopiston ruokalistat yhdessä oppilaiden kanssa. Uudet ruokalistat otettiin käyttöön tällä viikolla.

Kaikkiaan 11:ssä koulussa toimi viime keväänä ruokalatoimikuntia, jotka maistelivat ja arvioivat sekä vanhoja tuttuja että uusia ruokia.

Kasvisruoista oppilaiden ja opiskelijoiden suosikkeja ovat pinaattiohukaisten lisäksi kasvistortillat sekä kasvispyörykät ja -pihvit.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja