Mainos

Kasiluokan pettymys: Tilinhoitaja tuhlasi luokkaretkikassan

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut viisikymppisen naisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen luokkaretkirahojen kavalluksesta. Yläasteluokan luokkaretkirahaston tilinhoitajana toiminut nainen siirsi nuorten keräämät noin 3 000 euroa omaan käyttöönsä. Kavallus tapahtui viime vuoden aikana.

Koululaiset olivat juuri aloittaneet seitsemännen luokan vantaalaisessa Mikkolan koulussa syksyllä 2009, kun päätös luokkaretkirahojen keräämisestä tehtiin. Nainen valittiin toiseksi tilinhoitajaksi, ja hän sai tilinkäyttöoikeudet verkkopankkitunnuksineen.

Luokka keräsi rahaa pikku hiljaa, muun muassa järjestämällä myyjäisiä ja myymällä tuotteita ovelta ovelle. Tilinhoitaja kuitenkin tyhjensi tiliä aina sitä mukaa, kun sinne tuli rahaa.

Kavallus huomattiin lokakuussa 2010, kun toinen tilinhoitaja alkoi selvittää, miksei luokan tililtä pystynyt maksamaan koululaisten myytäväksi ostetuista tuotteista tullutta hieman yli tuhannen euron laskua. Kävi ilmi, että tili oli tyhjä.

Vanhemmat tekivät asiasta rikosilmoituksen.

Tunnusti heti

Tilinhoitaja on tunnustanut teon. Poliisille hän kertoi syyksi vakavat talousvaikeudet. Kavalletut rahat kuluivat ruokaan ja normaaliin elämiseen. Hänen mukaansa rahat oli tarkoitus palauttaa. Hän maksoi myös omalta tililtään yhden 560 euron laskun.

Luokan oppilaiden keskuudessa rahojen katoaminen on herättänyt valtavaa pettymystä.

- Alun perin luokkalaiset haaveilivat tekevänsä yhdeksännellä luokalla Lapin matkan. Nyt se kuitenkin näyttää jäävän väliin, sillä vuodessa ei ehditä keräämään niin suuria summia kuin alun perin oli tarkoitus, kertoo Mikkolan koulun kahdeksannella luokalla opiskelevan tytön isä MTV3 Uutisille.

- Vanhempien osalta tilanne on herättänyt epäuskoisuutta. Miksi joku tekee tällaisen kavalluksen, kun kiinnijäämisen riski on näin ilmeinen?

Vanhemmat pohtivat nyt yhdessä oppilaiden kanssa, millaisen pienemmän budjetin reissun tulevat ysiluokkalaiset voisivat ensi vuonna tehdä.

Tapaus ei lannistanut oppilaita

Koulun rehtorin mukaan tapausta on puitu myös koulussa ja erityisesti kahdeksannen luokan oppilaiden keskuudessa. Vastaavaa ei ole sattunut koskaan aiemmin.

- Arvatenkin on ollut pettymystä. Olemme yrittäneet tukea erityisesti uskoa siihen, että aikuisiin voi edelleen luottaa, vaikka tällaista tapahtuu, kertoo tapahtuneesta koulun rehtori Merja Kuokka.

Koulun oppilaat ovat Kuokan mukaan perinteisesti olleet aktiivisia keräämään rahoja luokkaretkitoimintaan. Koulu ei osallistu luokkaretkitilien hallinnointiin, sen kieltävät koulun säännöt. Oppilaat kuitenkin saavat järjestää koulun tiloissa esimerkiksi kahvitilaisuuksia ja juhlia nuoremmille oppilaille kerryttääkseen kassaansa.

Jatkossa oppilaiden luokkaretkirahojen tilinhoitajia ohjeisestaan entistä suurempaan tarkkaavaisuuteen.

- Ei tämä intoa oppilaiden luokkaretkien rahankeruuseen ole lannistunut. Kyllä jaksamme uskoa, että tällaiset tapahtumat ovat äärimmäisen harvinaisia.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa jutussa toukokuun lopulla. Vuonna 1950 syntynyt nainen velvoitettiin palauttamaan rahat luokalle, mutta talousvaikeuksiensa vuoksi hän ei usko pystyvänsä siihen lähitulevaisuudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.