Yhdysvaltalaiset tutkijat esittävät, että runsaasti omega-3-rasvahappoja ja vähän omega-6-rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi vähentää ja lievittää migreenikohtauksia. Löydökset eivät päde lisäravinteisiin.
Joka kymmenes aikuinen kärsii päänsärkykohtauksia aiheuttavasta migreenistä, naiset selvästi miehiä useammin. Kohtauksiin liittyy voimakkaan päänsäryn lisäksi pahoinvointia, oksentelua, valo- ja hajuherkkyyttä sekä joskus myös tahdosta riippumattoman hermoston häiriöitä, kuten ripulia.
Yleisyytensä ja oireidensa vuoksi ei ole ihme, että migreeni on yksi suurimmista työkyvyttömyyden aiheuttajista maailmassa, Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat kirjoittavat tiedotteessaan. Aina potilaat eivät saa täyttä helpotusta olemassa olevista hoidoista, kuten särkylääkkeistä sekä ärsyttävien tekijöiden välttämisestä.
Heinäkuussa BMJ-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa esitetään, että ruokavalion rukkaaminen voisi helpottaa migreenipotilaiden oireita.
Omega-3-rasvahappojen määrän lisääminen ruokavaliossa näytti vähentävät osallistujien migreenikohtausten määrää ja niiden vakavuutta – etenkin, jos samanaikaisesti vähensi omega-6-rasvahappojen määrää. Tutkijat uskovat, että vastaava muutos ravitsemukseen voisi auttaa myös muita kroonisista kivuista kärsiviä ihmisiä.