Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kärsitkö migreenistä? Yksi ruokavaliomuutos auttaa päänsärkyyn jopa lääkkeitä paremmin – tutkimuksessa lupaavia tuloksia

3:44Moni kärsii päänsärystä ukkosella, osa taas pitää ilmiötä huuhaana – näin vastaa neurologiMiksi päätä särkee ukkosella? Katso videolta neurologin vastaus.
Julkaistu 03.08.2021 12:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaiset tutkijat esittävät, että runsaasti omega-3-rasvahappoja ja vähän omega-6-rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi vähentää ja lievittää migreenikohtauksia. Löydökset eivät päde lisäravinteisiin.

Joka kymmenes aikuinen kärsii päänsärkykohtauksia aiheuttavasta migreenistä, naiset selvästi miehiä useammin. Kohtauksiin liittyy voimakkaan päänsäryn lisäksi pahoinvointia, oksentelua, valo- ja hajuherkkyyttä sekä joskus myös tahdosta riippumattoman hermoston häiriöitä, kuten ripulia.

Yleisyytensä ja oireidensa vuoksi ei ole ihme, että migreeni on yksi suurimmista työkyvyttömyyden aiheuttajista maailmassa, Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat kirjoittavat tiedotteessaan. Aina potilaat eivät saa täyttä helpotusta olemassa olevista hoidoista, kuten särkylääkkeistä sekä ärsyttävien tekijöiden välttämisestä.

Heinäkuussa BMJ-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa esitetään, että ruokavalion rukkaaminen voisi helpottaa migreenipotilaiden oireita.  

Omega-3-rasvahappojen määrän lisääminen ruokavaliossa näytti vähentävät osallistujien migreenikohtausten määrää ja niiden vakavuutta – etenkin, jos samanaikaisesti vähensi omega-6-rasvahappojen määrää. Tutkijat uskovat, että vastaava muutos ravitsemukseen voisi auttaa myös muita kroonisista kivuista kärsiviä ihmisiä.

Lue myös: Kun särky iskee, Meri-Tuuli makaa pimeässä kylpyhuoneessa ja huutaa – tällaista on kärsiä "ihan tavallisesta" migreenistä: "Infernaalisin kipu, jonka tiedän"

Omega-3- ja omega-6-rasvahappojen lähteet

Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, jolla tiedetään olevan suotuisia vaikutuksia ihmisen terveyteen. Tutkimuksessa tarkasteluun valikoituivat välttämättömät omega-3- ja omega-6-rasvahapot, joita elimistö ei itse pysty valmistamaan, vaan ne on saatava ravinnosta.

Omega-3-rasvahappoja on esimerkiksi rypsi- ja rapsiöljyssä, saksanpähkinöissä sekä kalassa. Omega-6-rasvahappoja löytyy runsaasti muun muassa kasviöljyistä ja pähkinöistä, mutta myös valmisruoasta.

Tutkijoiden mukaan prosessoidun ruoan kulutuksen lisääntyminen on johtanut siihen, että yhä useampi syö huomattavasti enemmän omega-6-rasvahappoja ja vähemmän omega-3-rasvahappoja. The New York Timesin mukaan osa asiantuntijoista pitää kehitystä ongelmallisena, sillä omega-6-rasvahappojen on osoitettu lisäävän kipua ja tulehdusta, kun taas omega-3-rasvahapolla on päinvastainen vaikutus.

Tutkijat päättivät kokeilla, helpottaisiko ravinnon rasvahappotasapainon muuttaminen migreenipotilaiden elämää.

Päänsärkyä vai migreeniä? Videolla kerrotaan, mistä migreenin tunnistaa. Juttu jatkuu videon alla.

1:10Mistä tiedän, onko minulla migreeni?

Vähemmän ja lievempiä migreenikohtauksia

Tutkimukseen osallistui 182 migreenistä kärsivää henkilöä, joista valtaosa oli naisia. Osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään.

Seuraavan 16 viikon ajan he joko söivät saman verran omega-6- ja omega-3-rasvahappoja kuin amerikkalaiset yleensäkin, lisäsivät omega-3-rasvahappojen määrää ja vähensivät omega-6-rasvahappojen määrää ravinnossaan tai söivät enemmän omega-3-rasvahappoja, mutta pitivät omega-6-rasvahappojen saannin aiemmalla tasolla.

Tulokset olivat lupaavia: omega-3-rasvahappojen määrän lisääminen ravinnossa vähensi ja lievensi päänsärkykohtauksia, lyhensi niiden kestoa ja hillitsi osalla särkylääkkeiden tarvetta. Suurin parannus havaittiin osallistujilla, jotka lisäsivät omega-3-rasvahappojen määrää omega-6-rasvahappojen kustannuksella. Heillä ruokavaliomuutos vähensi päänsärkypäiviä jopa enemmän migreenilääkkeet.

– Minulla ei ole ollut migreeniä, edes lievää sellaista, kahteen vuoteen, kertoo tutkimukseen osallistunut Tanya Kamka New York Timesille. 58-vuotias nainen on jatkanut runsaasti kalaa ja vähän tiettyjä kasviöljyjä sisältävän ruokavalion noudattamista tutkimuksesta alkaen.

Tutkijat huomasivat kokeessaan, että runsaasti kalaa syöneiden osallistujan veressä oli enemmän oksylipiini-nimellä tunnettuja yhdisteitä, jotka osallistuvat kivunlievitykseen. Potilaiden elämänlaatuun ruokavaliomuutos ei vaikuttanut.

Tutkimuksessa omega-3-rasvahapot saatiin kalasta. Löydökset eivät siis päde lisäravinteisiin.

Lue myös: Kala, jota sinunkin kannattaisi ostaa seuraavalla kauppareissullasi: Edullinen superruoka ja todellinen ekoteko

Migreeniä helpottava ruokavalio

Helpoin tapa lisätä ruoasta saatavien omega-3-rasvahappojen määrää on syödä enemmän rasvaista kalaa, kuten lohta ja muikkua. Hyviä kasviperäisiä lähteitä ovat chia-siemenet, saksanpähkinät ja pellavansiemet.

Toinen tärkeä osa migreenipotilaille hyväksi havaittua dieettiä on välttää paistettua ja prosessoitua ruokaa sekä roskaruokaa.

Lisäksi tutkijat suosittelivat tutkimukseen osallistujia syömään vähintään viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivittäin.

Milloin päänsärystä pitää huolestua? Videolla neurologi kertoo pahaenteisen oireen.

1:11Milloin päänsärystä pitää huolestua?

Lue myös: Tarkista omat kaappisi ja ole tarkkana – Apteekkari-lehti: Useita ravintolisiä vedetty pois myynnistä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Eurek Alert Science News Releases, The New York Times, BMJ, Terveyskirjasto 1 & 2

Lisää aiheesta:

Tutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenKahden terveellisen rasvan epätasapainoinen suhde voikin lisätä kuolemanriskiäTutkimus: Tällaiset ruoat pahentavat kuukautiskipujaD-vitamiini voi ehkäistä yleistyviä sairauksia – näin paljon ravintolisää pitäisi syödä5 yllättävää ruoka-ainetta – nämä aiheuttavat päänsärkyä Kolme ruoka-ainetta, jotka voivat pahentaa nivelkipuja
MigreeniRavitsemusPäänsärkyTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Migreeni
  • 18.10.17:08
    Lääkkeet

    Ratkaisu migreenipiinaan saattaakin löytyä jo apteekin hyllyltä

  • 9.10.19:15
    Päänsärky

    "Hyvin tyypillinen migreenikohtaus" voi alkaa tavalla, joka tulkitaan helposti väärin

  • 24.9.09:08
    Diagnoosina nainen

    Moni suomalainen pitää kivusta puhumista heikkoutena – etenkin naisten kipua vähätellään

  • 16.9.18:53
    Päänsärky

    Migreenikohtaus voi olla pitkäkestoisempi kuin monet uskovat – älä lääkitse suurilla särkylääkeannoksilla

  • 15.9.18:53
    Päänsärky

    Mistä tietää, onko päänsärky migreenin aiheuttamaa?