Tarkista omat kaappisi ja ole tarkkana – Apteekkari-lehti: Useita ravintolisiä vedetty pois myynnistä

Monet firmat ovat viime aikoina vetäneet markkinoilta pois myymiään ravintolisiä, kertoo Apteekkari-lehti.

Orion tiedotti maanantaina 12. heinäkuuta vetävänsä kaikki Multivita Forte -ravintolisätuotteen pakkaukset pois kuluttajilta tuotteen liian korkean etyleenioksidipitoisuuden vuoksi. Poisvetoon on syynä Multivita Forte -tuottessa käytetyn inkivääriuutteen EU-raja-arvon ylittävä etyleenioksidipitoisuus. Etyleenioksidin on todettu pitkäaikaisesti käytettynä olevan terveydelle haitallista.

Suomalainen perheyritys Verman vetää samasta syystä myynnistä eriä Minisun Super Defence Sinkkiasetaatti -nimistä ravintolisävalmistettaan. Verman pyytää palauttamaan tuotteet apteekkiin.

Etyleenioksidi sai myös suomalaisen ravintolisävalmistajayritys Hankintatukun vetämään pois markkinoilta Bodyflex Combi -ravintolisävalmisteensa. Hankintatukku pyytää kuluttajia lopettamaan tuotteen käytön. Ravintolisävalmisteen voi palauttaa sen myyntipaikkaan.

Firmat kertovat, että etyleenioksidia on tuotteissa erittäin pieni määrä. Valmisteiden nauttiminen ei aiheuta sen vuoksi välitöntä vaaraa terveydelle. Apteekkari-lehden mukaan esimerkiksi Vermanin tuotteissa inkivääriuutetta on 0,1 prosenttia.

Ruokavirasto kertoo, että Suomessa on eräs neljäskin yritys, joka käyttää tuotteissaan kyseistä inkivääriuutetta. Ruokaviraston ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo Apteekkari-lehdelle, että kyseinen yritys muu tuotteitaan vain suoramyyntinä asiakkaille ja on tavoittanut tuotteen ostaneet henkilöt asiakasrekisterinsä kautta.

Etyleenioksidin käyttö elintarvikkeissa EU-lainsäädännön vastaista

Apteekkari-lehden mukaan etyleenioksidi on kasvinsuojeluaine. Sen käyttö on haitaksi ihmisen terveydelle. Etyleenioksidi on genotoksinen karsinogeeni, mikä tarkoittaa, että se voi aiheuttaa syövän vahingoittamalla geenejä.

– Etyleenioksidille ei ole voitu asettaa turvallista saantirajaa. Sen käyttö elintarvikkeissa rikkoo aina EU-lainsäädäntöä, eikä tällaista tuotetta saa päästää markkinoille, kertoo Mizrahi Apteekkari-lehdelle.

Viime vuoden lopulla etyleenioksidia alettiin löytää raaka-aineista, jotka tulevat kolmansista maista. Riskituotteisiin kuuluvat muun muassa kuivatut mausteet, psylliumjauhe ja seesaminsiemenet.

Mizhari kertoo Apteekkari-lehdelle, että seesaminsiementen sisältämä etyleenioksidi aiheutti valtavia takaisinvetoja koko Euroopan Unionin alueella.

Takaisinvetoja voi tulla lisääkin

Etyleenioksidi on väritön kaasu. Apteekkari-lehden mukaan sitä käytetään homeenestoon, sterilointiin, desinfiointiin ja kemikaalien valmistukseen.

Apteekkari-lehden mukaan ainetta on voinut olla ruokavalmisteissa jo aiemminkin, mutta tunnettu riski siitä tuli vasta viime vuonna. Nykyisin Euroopan tuontivalvonnassa tarkkaillaan sen ilmaantuvuutta raaka-aineissa. EU-maiden viranomaiset kertovat löydöksistä EU:n elintarvikkeiden hälytysjärjestelmässä.

Se, että suomalaisissa ravintolisissä käytetty inkivääri oli saastunut etyleenioksidilla, tuli tässä tapauksessa tietoon inkivääriuutteen jakelijan kautta.

Mizharin mukaan vielä ei tiedetä, tuleeko inkivääriuutteen takia lisääkin takaisinvetoja. Aika näyttää.

– Varmasti ala seuraa tilannetta ja vastuullinen yritys varmistaa omien tuotteidensa turvallisuuden. On mahdollista, että etyleenioksidia löytyy muualtakin. Kyseessä alkaa olla riski, jota täytyy hallita raaka-ainetoimituksissa, hän kertoo.

Katso myös: Verikokeissa käyneeltä juontajalta löytyi sama vitamiinipuutos kuin useilta muiltakin!

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18

Lähteet: Apteekkari.fi

Lue myös:

    Uusimmat