5 yllättävää ruoka-ainetta – nämä aiheuttavat päänsärkyä

shutterstock_49548163
Kahvi saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Shutterstock

Jos kärsit usein päänsärystä, syynä voi olla se, mitä syöt ja juot, Kunto Plus -lehti kertoo.

Cincinnatin yliopiston professori analysoi satoja päänsärkyyn ja ravitsemukseen liittyviä tutkimuksia. Tulokset olivat osin yllättäviä.

1. Vieroita itsesi kahvista hitaasti

Yli kolme kuppia kahvia päivässä voi aiheuttaa päänsärkyä mutta niin voi myös kahvinjuonnin liian äkkinäinen lopettaminen. Silloin seurauksena ovat vieroitusoireet, kuten jyskyttävä päänsärky.

2. Glutamaatti voi aiheuttaa kipua

Arominvahventeena käytettävää natriumglutamaattia löytyy niin makkaroista, liemikuutioista, pakasteena myytävistä valmisruuista, keitoista, välipaloista kuin salaatinkastikkeistakin. Glutamaatti voi laukaista migreenin tai aiheuttaa voimakasta päänsärkyä. Glutamaatti löytyy tuoteselosteista myös nimillä MSG ja E620-E625.

3. Varo makkaroita ja leikkeleitä

Esimerkiksi pekonin, kinkun ja makkaran säilyvyyttä parantava nitriitti voi aiheuttaa päänsärkyä ja lisätä migreenikohtauksen todennäköisyyttä migreenistä kärsivien kohdalla.

4. Jätä punaviini kauppaan

Kaikki alkoholi aiheuttaa suurissa määrin nautittuna päänsärkyä viimeistään seuraavana päivänä, mutta erityisesti histamiinia sisältävä alkoholi voi aiheuttaa päänsärkyä jo pienen annoksen jälkeen. Esimerkiksi punaviini ja olut sisältävät runsaasti histamiinia.

5. Syö vähemmän omega-6-rasvahappoja

Omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saannilla on yhteys päänsärkyjen yleisyyteen. Suurin osa ihmisistä saa liikaa omega-6-rasvahappoja, joita on mm. auringonkukkaöljyssä, viinirypäleensiemenöljyssä ja safloriöljyssä ja joita elintarviketeollisuudessa laitetaan esimerkiksi kekseihin, valmisruokiin ja majoneesiin. Jos söisimme näiden sijaan enemmän ruokia, joissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja, kuten rasvaista kalaa, pellavansiemeniä ja saksanpähkinöitä, voisimme välttää ärsyttävän päänkivistyksen.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Kunto Plus -lehden kanssa.

Muita Kunto Plus -lehden artikkeleita:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja