Kahden terveellisen rasvan epätasapainoinen suhde voikin lisätä kuolemanriskiä

Miten rasva vaikuttaa eri puolilla kehoa? Ylilääkäri kertaa vaikutukset 9:47
KATSO MYÖS: Rasva voi kertyä vatsaan tai reisiin, mutta onko paikalla väliä? Ylilääkäri muistuttaa eroista – "Haitallisempaa terveydelle"

Tutkimuksen mukaan kannattaisi nauttia enemmän omega-3-rasvahappoja omega-6-rasvojen sijaan.

Terveellisten rasvojen syöminen tietyllä tavalla voisi tuoda lisää terveyshyötyjä, kertoo CNN. Tutkimuksen mukaan erityisen edukasta olisi nauttia omega-3-rasvoja.

– Havaitsimme, että korkeampi omega-6-rasvojen suhde omega-3-rasvoihin liittyy suurentuneeseen kuolemanriskiin, tutkimusta tehnyt Yuchen Zhang kuvasi.

Omega-6-rasvahappoa on runsaasti esimerkiksi rypsi-, auringonkukka- ja soijaöljyssä. Omega-3-rasvahappoja saa esimerkiksi kalasta, mutta myös esimerkiksi pellavansiemenöljystä, rypsiöljystä tai rapsiöljystä.

Suurempi määrä omega-6-rasvahappoja ei eduksi

Zhangin mukaan joitakin viitteitä on siitä, että länsimaisessa ruokavaliossa omega-6-rasvaa on enemmän, jopa 20-kertaisesti, "omega kolmosiin" verrattuna.

– Joitain todisteita on siihen suuntaan, että länsimaiselle ruokavaliolle tyypillinen korkeampi määrä omega-6-rasvahappoja omega-3-rasvahappoihin verrattuna voi liittyä moniin kroonisiin sairauksiin, kuten sydäntauteihin, syöpään ja autoimmuunisairauksiin, Zhang kuvasi tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin eLife-lehdessä. Sitä varten kerättiin yli 85 000 henkilön tietoja UK Biobank- tietokannasta. Henkilöiltä oli kerätty plasmanäytteitä vuosina 2007–2010; he myös vastasivat ruokavaliokyselyihin, joissa kysyttiin esimerkiksi kalaöljyn käyttötottumuksista.

13 vuoden seurannan jälkeen ne henkilöt, joilla oli eniten omega-6-rasvoja omega-3-rasvoihin verrattuna, kuolivat mistä tahansa syystä 26 prosenttia todennäköisemmin verrattuna niihin, joilla omega-6:n suhde omega-3:een oli matalin. 

Henkilöt, joilla oli eniten omega-6-rasvoja omega-3-rasvoihin verrattuna, menehtyivät myös 14 prosenttia todennäköisemmin syöpään ja 31 prosenttia todennäköisemmin sydäntauteihin.

Tutkijat huomauttavat tiedotteessa, ettei tulos toki ohjaa välttelemään omega-6-rasvahappoja totaalisesti. 

Tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta

Yksilötasolla omega-rasvahappojen korkeat tasot liittyivät alentuneeseen riskiin kuolla, mutta omega-3-rasvahapoilla oli enemmän suojaavia ominaisuuksia.

CNN:n haastattelema lääkäri Lauren R. Sastre huomauttaa, ettei tutkimus osoita syy-seuraussuhdetta; on myös monia muita tulehdusta vähentäviä ruoka-aineita, jotka voivat ehkäistä sairauksia.

– Jos arvioidaan vain omega 3- ja 6-rasvahappoja, voi esiintyä sekaannuksia, jotka vääristävät tuloksia, hän sanoo.

Omega-3-rasvahappojen ja muiden rasvahappojen määrä ruokavaliossa voi tutkimuksen mukaan vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti lapselle alkaa kehittyä tyypin 1 diabetes

Katso myös: Sydänsairaudet tappavat suomalaisia, mutta milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua?

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
Haastattelussa Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski.

Lue myös:

    Uusimmat