Mainos

Karmiva lihansyöjätauti leviää Isisin valtaamilla alueilla – päässyt myös Eurooppaan

Terroristijärjestö Isisin valtaaman alueen puutteellinen terveydenhoito ja vesihuolto on tehnyt alueesta ihanteellisen kasvualustan hietakärpäselle, joka levittää ihoa "syövää" iholeishmanioosia. Pakolaisten mukana tautia on tavattu yleisesti muualla Lähi-idässä ja taudinkantajia epäillään saapuneen myös Eurooppaan.

Terveystutkijat ovat havainneet uuden Syyrian sotaan liittyvän lieveilmiön. Etenkin niissä osissa Syyriaa, jossa Isis on vallassa, olot ovat ihanteelliset trooppisen lihansyöjätaudin leviämiselle.

Syinä taudin leviämiseen pidetään puutteellista terveydenhuoltoa ja puhtaan veden puutetta. Kurdistanin Punainen puolikuu -järjestö epäilee taudin levinneen myös Isisin kaduille jättämistä ruumiista. 

Puutteellinen hygienia on tehnyt alueesta ihanteellisen hietakärpäselle, jotka voivat kantaa leishmania-loista. Imiessään verta ihmisestä, loista kantava hietakärpänen voi siirtää taudin ihmiseen.

Taudinkuvaan kuuluvat haavaumat, jotka syntyvät usein kasvojen alueelle.

Levinnyt Lähi-Itään ja Eurooppaan

Syyrian sotaa on paennut jo yli neljä miljoonaa ihmistä. Samalla tauti on levinnyt myös Syyrian naapurimaihin Libanoniin, Turkkiin ja Jordaniaan.

Libanonin terveysministeriö kertoo, että esimerkiksi vuosina 2000–2012 Libanonissa raportoitiin ainoastaan kuusi iholeishmanioosi-tapausta. Pelkästään vuonna 2013 uusia diagnooseja tehtiin 1033 kappaletta, sairastuneista lähes kaikki olivat Syyriasta paenneita ihmisiä.

Myös Turkissa, Jordaniassa ja Libyassa on raportoitu sadoista tapauksista.

– Tilanne on vaikea. Tauti on levinnyt dramaattisesti ympäri Syyriaa, mutta myös Irakiin, Libanoniin, Turkkiin ja jopa Etelä-Eurooppaan pakolaisten mukana.

Al-Salemin mukaan hietakärpänen puree ihmistä, tauti voi itää jopa puoli vuotta ennen kuin se puhkeaa, sanoo Liverpoolin trooppisen lääketieteen professori Waleed Al-Salem Daily Mail -julkaisulle.

Tauti kukoistaa pakolaisleireillä

Eurooppalaisilla suureen huoleen ei liene syytä, sillä iholeishmanioosi on trooppinen tauti. Se siis voisi kukoistaan ainoastaan Etelä-Euroopan eteläisimmissä kolkissa.

Tauti kuitenkin iskee pääsääntöisesti ihmisiin, joiden vastustuskyky on heikentynyt. 

Useilla pakolaisleireillä Syyrian läheisyydessä olot ovat ahtaat ja kurjat, monet ihmisen vastustuskyky on koetuksella aliravitsemuksen vuoksi. Se on iholeishmanioosille hyvä kasvualusta.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa todetaan vuositasolla jopa 1,3 miljoonaa iholeishmanioosi-tapausta.

Lihansyöjätaudista uutisoivat muun muassa Daily Mail ja The Huffington Post.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.