”Karanteeniummetus” on todellinen ongelma – näin hoidat sen pois päiväjärjestyksestä

Näin treenaat oikein ilmaisilla ulkoliikuntapaikoilla! 7:20
Näin treenaat oikein ilmaisilla ulkoliikuntapaikoilla!

Koronapandemia on muuttanut miljardien ihmisten arkea. Yksi poikkeusolojen lieveilmiöistä on niin sanottu ”karanteeniummetus”.

Korona vaikuttaa elämään monin eri tavoin. Kun kansalaisia kehotetaan pysymään sisätiloissa, jää liikunnan harrastaminen helposti vähäiseksi. Television, tietokoneen ja älypuhelimen ääressä istuva ihminen painuu kyyryyn. Lohdutusta stressaavaan tilanteeseen saatetaan hakea epäterveellisestä ruoasta, kuten vaaleista prosessoiduista viljoista.

Tällaisten elämäntapojen seurauksena ihmiselle syntyy todennäköisesti tukala olo. Suoli ei toimi. Jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolmesti viikossa tai jos uloste on niin kiinteää, että se vaikeuttaa ulostamista, on kyse ummetuksesta. 

”Karanteeniummetuksesta” sen sijaan voidaan puhua, kun suolen toiminnan muutokset ovat seurausta koronapandemian vaikutuksesta arkirutiineihin. Ilmiön ovat tunnistaneet muiden muassa Health- ja Mindbodygreen-sivustojen haastattelemat lääkärit.

Elämäntavat vaikuttavat ratkaisevasti ummetukseen

Elämäntavat ovat ratkaisevassa osassa suolen toimintaa. Vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja vähäinen nesteiden saanti aiheuttavat ummetusta. Liikunnan puute yhdessä uniongelmien, ruokailurytmin muutosten ja stressin kanssa pahentaa vatsavaivoja.

Ummetuksen hoidon perustana ovatkin elämäntapamuutokset: liikunnan – erityisesti aerobisen liikunnan – lisääminen, kuitupitoinen ruokavalio, hyvä nesteytys ja säännöllinen päivärytmi edistävät vatsan normaalia toimintaa.

Hoida ummetusta näin

Lisää päivääsi liikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä, kotitreeniä tai hyötyliikuntaa, kuten siivoamista tai pyöräilyä. Liiku säännöllisesti useina päivinä viikossa.

Lisää ruokavalioosi kuituja, ne lisäävät suolen sisältöä ja kuohkeuttavat ulostetta. Ummetuksesta kärsivän pitäisi syödä vähintään 30–35 grammaa kuitua päivässä. Kuituja löytyy runsaasti kasviksista, täysjyväviljasta, hedelmistä, marjoista, leseistä, siemenistä ja pähkinöistä. 

Juo runsaasti vettä. Hyvä määrä on vähintään kaksi litraa päivässä. Vesi edistää suolen sisällön liikkumista ja helpottaa ummetusta. Alkoholia kannattaa välttää, sillä se poistaa kehosta nestettä ja voi näin pahentaa ummetusta.

Pidä kiinni säännöllisestä päivärytmistä. Säännöllinen vuorokausirytmi ja ruokailuajat voivat osaltaan auttaa rytmittämään suolen toimintaa. Suolta voi opettaa säännöllisemmäksi myös harjoittelemalla ”istuntoja” eli menemällä vessaan esimerkiksi aamupalan jälkeen.

Muista myös huolehtia mielenterveydestäsi. Stressi ja ahdistuneisuus voivat vaikuttaa suolen toimintaan aiheuttaen esimerkiksi ummetusta tai ripulia, sillä aivot ja suolisto kommunikoivat keskenään. Epävarmoina aikoina mielenhallintakeinot korostuvat. Itseään kannattaa yrittää rentouttaa parhaaksi toteamallaan tavalla – esimerkiksi joogalla, meditoinnilla tai ulkoilulla. Nappaa tästä Maailman terveysjärjestön neuvot mielenrauhan säilyttämiseen koronakriisin aikana.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat