Kapteeni Messier ylisti kaikkien aikojen suoritukseksi – tänään 60 vuotta täyttävä Jari Kurri karisti Wayne Gretzkyn haamun tasan 30 vuoden takaisella ihmeteollaan

Tänään 60 vuotta täyttävä jääkiekkolegenda Jari Kurri juhli päivälleen 30 vuotta sitten kolmekymppisiään yhdellä kaikkien aikojen NHL-finaalisuorituksista. Kurri latoi maagisessa illassa tehot 3+2 johdattaen Edmonton Oilersin kohti Stanley Cup -mestaruutta.

Kyseessä oli Edmontonin 1980-luvun dynastian viimeinen luku, jonka seura pystyi saavuttamaan ilman ikonista johtohahmoaan Wayne Gretzkya, joka oli lähtenyt kohusiirrolla Los Angeles Kingsiin kesällä 1988.

Edellisenä vuonna pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella juuri Gretzkyn Kingsia vastaan kompastunut Oilers teki keväällä 1990 urotyön kellistämällä saman vastustajan konferenssivälierissä suoraan neljässä ottelussa.

Jari Kurrille menestyminen ilman entistä tutkapariaan oli tärkeä tavoite.

– Vei aikansa, että kesällä 1988 tapahtuneesta Wayne Gretzkyn myynnistä Los Angeles Kingsiin päästiin yli. Meillä oli näytön paikka: oli osoitettava, että pärjäämme ilman Waynea, Kurri muistelee STT:n haastattelussa.

– Ja oli se henkilökohtaisestikin näytön paikka. Vaikka itselle ei sitä tarvinnutkaan todistella, niin ehkä muille, että pärjään ilman Gretzkya. Ja kun se mestaruus tuli, oli se tärkeä ja helpottava voitto. Pääsimme tuosta aiheesta eli Gretzky-kaupasta pois.

Edmontonin matka oli kuitenkin jälleen katketa heti playoffien ensimmäisellä kierroksella, mutta joukkue nousi sinnikkäästi otteluvoitoissa 1-3-tappiolta 4-3-voittoon Winnipeg Jetsia vastaan. Seuraavaksi kaatui Kings tyylipuhtaasti 4-0 ja Chicago Blackhawks voitoin 4-2. Tie finaaliin oli auki.

Messier nosti kaikkien aikojen suoritukseksi

Loppuottelussa vastaan tuli Boston Bruins. Kurri syötti kaikkien aikojen pisimmäksi finaaliotteluksi venyneessä avauspelissä Petr Kliman 3-2-voittomaalin vasta kolmannen jatkoerän loppupuolella. Pelin aikana Kurri oli syöksynyt pää ja olkapää edellä laitaan, mutta palasi tuskien jälkeen kaukaloon ratkaisuroolissa.

Toisessa vierasottelussa Bostonissa 18. toukokuuta nähtiinkin sitten jotain, jota ei ole sen jälkeen NHL-finaaleissa todistettu.

Kurri johti tehoin 3+2 Oilersin marssia 7-2-voittoon ja toiseen kiinnitykseen Stanley Cup -maljasta. Pistemäärään on historian aikana ylletty finaaleissa kuusi kertaa, mutta Kurrin temppu on näistä viimeisin.

Hurja tehoilta osui kaiken lisäksi Kurrin 30-vuotissyntymäpäivään. Paikka NHL:n kunniagalleriassa oli varmasti tulossa joka tapauksessa, mutta tuo ottelu ja finaalisarjan kääntäminen Edmontonille sinetöivät sen, että Kurri kuului kaikkien aikojen suurimpien joukkoon omilla ansioillaan.

– Jari oli sensaatiomainen, ylisti Oilers-valmentaja John Muckler ottelun jälkeen Edmonton Journalille.

– Tuo oli varmaankin paras yksittäinen suoritus, jonka olen koskaan nähnyt, jatkoi puolestaan kapteeni Mark Messier. joka oli ehtinyt nähdä urallaan melkoisia urotekoja itse numero 99:ltä.

Kurri todisti todellisen suuruutensa

Kaiken lisäksi Boston oli se joukkue, joka hallitsi pelitapahtumia kahdessa kotiottelussaan. Kurri todella nosti joukkueensa reppuselkään.

– Hän oli ainoa jätkä, joka pystyi käsittelemään kiekkoa. Jää oli brutaalissa kunnossa, mutta hän vain oli täydessä hallinnassa pelistä, hämmästeli puolustaja Kevin Lowe tapahtumia tuoreeltaan Edmonton Journalille.

Oilers voitti ottelusarjan voitoin 4-1. Kurrin pudotuspelien tehot, 22 ottelussa 10+15=25 pistettä, eivät aivan yltäneet samalle tasolle kuin parhaimpina keväinä Gretzkyn rinnalle, mutta viidennellä saavutuksella on oma erityinen painoarvonsa.

– Jari on mahtava, mahtava pelaaja. Viime vuonna hän todisti, että voi olla mahtava ilman Wayneakin. Tänä vuonna hän on ottanut yhden askeleen siitä eteenpäin, Lowe ylisti.

Kurrille viides Stanley Cup on vähintään yhtä arvokas kuin ensimmäinen.

– Se ei ollut tavallaan yllätys meille joukkueelle, mutta ehkä suurelle yleisölle oli, koska hyvin paljon laskettiin siitä, kun Gretzky myytiin pois aikoinaan, että Edmonton ei tule voittamaan enää mitään, Kurri sanoi Tulosruudun haastattelussa keväällä 2020.

– Mutta me todistimme sen (vääräksi), mikä oli sillä tavalla tärkeää organisaatiolle.

Seuraavan vuoden aikana Oilersin joukkue hajosi. Kurri jäi pois riveistä heti mestaruuden jälkeen. Maalivahti Grant Fuhr ja hyökkääjä Glenn Anderson kaupattiin Torontoon syksyllä 1991, ja Mark Messier vain pari viikkoa myöhemmin New York Rangersiin.

Lue myös:

    Uusimmat