Mainos

Kansanliike: Venäläisopiskelijoiden edut takaisin vaikka oikeustoimin

RehtiSedu-kansanliike ajaa Lapualla venäläisopiskelijoiden etujen palauttamista.

110 venäläistä ammattikoulun opiskelijaa voi joutua keskeyttämään opintonsa, koska Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu on katkaissut etuudet, joiden turvin he ovat pystyneet opiskelemaan Suomessa.

Sopimuksen mukaan venäläisnuoret saavat Lapualta asunnon, ruuan ja kuukausirahan.

- Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun johtokunta kokoontuu huomenna. Vetoamme johtokuntaan, että se palauttaa venäläisopiskelijoille kirjallisella sopimuksella luvatut oikeudet asumiseen, ruokailuun ja kulukorvaukseen. Mikäli tätä päätöstä ei huomenna synny, valmistaudumme jättämään haastehakemuksen käräjäoikeudelle sekä tarvittaessa valittamaan asiasta hallinto-oikeuteen, kertoo RehtiSedu kansanliikkeen Jussi Lähde.

Suomalaisiin opiskelijaetuuksiin venäläisnuoret eivät ole oikeutettuja. Heidät houkuteltiin Suomeen, kun Lapuan ympäristö kärsi työvoimapulasta ja ammattikoulussa oli tilaa. Kiista eduista syntyi, kun aiemmin itsenäisenä toiminut Lapuan ammatti-instituutti fuusioitiin Seinäjoen koulutuskuntayhtymään. Uusi isäntä ei katsonut venäläisten kanssa tehtyä sopimusta enää lailliseksi ja sai myös opetusministeriön taakseen.

Tuhansien opinnot vaarassa

Lähteen mukaan kymmenissä oppilaitoksissa opiskelee ulkomaalaisia opiskelijoita, joille on sopimuksin taattu erilaisia järjestelyjä. Kansanliikkeen tietojen mukaan opetusministeriö ei ole puuttunut monissa muissa oppilaitoksissa käytössä olevaiin samanlaisiin järjestelyihin.

- Jos opetusministeriön nyt esittämä laintulkinta pitää, vaarantuvat tuhansien opiskelijoiden opinnot. Myös tuhansien suomalaisten opiskelijoiden opiskelumahdollisuudet ovat kiinni siitä, että järjestettävillä kursseilla on riittävästi opiskelijoita, Lähde muistuttaa.

RehtiSedu -kansanliike on kerännyt nimiä nettiadressiin, adressikirjoihin sekä eri sosiaalisten medioiden ääreen. Facebookissa on useampi ryhmä puolustamassa venäläisopiskelijoiden oikeuksia. Nettiadressin ovat allekirjoittaneet muun muassa Lapuan kaupunginjohtaja Paavo Latva-Rasku sekä useita kansanedustajia ja muusikoita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.