Kansa lipsui koronasäännöistä yökahviloiksi muutetuissa ravintoloissa, Avi toivoo ehtojen kiristämistä: "Ihmetellä täytyy, että porukka on juovuksissa ja kuitenkin limsaa juodaan"

Maran toimitusjohtaja TImo Lappi kommentoi ravintola-alan tuoreita koronasäännöstelyitä:"Korjaukset ovat oikeasuuntaisia" 2:06
Maran toimitusjohtaja TImo Lappi kommentoi ravintola-alan tuoreita koronasäännöstelyitä: "Korjaukset ovat oikeasuuntaisia"

Tämän kuun alussa voimaan tullut linjaus ravintoloiden muuttamisesta yökahviloiksi ei ole toiminut kaikissa paikoissa idean tarkoittamalla tavalla. Osassa ravintoloista asiakkaat ovat poliisin mukaan olleet hyvin juovuksissa eikä turvavälejä ole noudatettu.

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi viime kuun lopussa, että nykyisten rajoitusten kohteena olevat ravitsemusliikkeet saavat halutessaan avata ovensa uudelleen yhden tunnin kiinniolon jälkeen.

Jos esimerkiksi anniskelu on pitänyt lopettaa kello 24 ja liike sulkea kello 1, ravintola on saatu avata uudelleen kello 2.

Uudelleen avaamisen jälkeen ravintoloissa ei saa anniskella yli 2,8 prosentin vahvuisia alkoholijuomia ennen kello aamuyhdeksää.

Poliisi: Ihmisiä ollut juovuksissa yöravintoloissa eikä turvavälejä ole noudatettu

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen arvioi, että ravintoloiden yötoiminta on ollut jopa yllättävän suosittua.

Osassa baareista idea on toiminut hänen mukaansa hyvin myös käytännössä, mutta joissain paikoissa tilanne on päässyt riistäytymään käsistä.

Lehikoinen kertoo, että ongelmia on ollut poliisin mukaan muutamissa ravintoloissa Helsingissä ja Vantaalla. Yksi oli Helsingin Sanomienkin jutussa mainittu helsinkiläinen Anna K -karaokebaari, jossa poliisi oli käynyt viikko sitten viikonloppuna.

– Eli siellä oli ollut poliisin mukaan porukkaa päihtyneenä eikä turvaväleistä ei ollut piitattu.

Lehikoinen kertoo, että viime viikonloppuna Anna K:sta ei ollut raportoitu ongelmista.

Anna K:n ravintolatoiminnan päällikkö Kreeta "Kisu" Kontio kertoo, että kaikki sujui sääntöjen mukaisesti myös edellisenä viikonloppuna. Poliisi oli käynyt hänen mukaansa tuolloin vain ravintolan ulkopuolella, jossa oli ollut jotain "rähinää".

Jos asiakas haluaa riekkua, henkilökunnan on vaikea estää

Lehikoinen toteaa, että monissa tarkastuksissa on todettu se, että ravintolahenkilökunnan on hyvin vaikea hallita asiakkaiden käyttäytymistä kaiken aikaa.

– On vaikea tyhjentää tanssilattiaa tai mennä sanomaan asiakkaalle, että ”hei, pidä turvaväli” tai ”älä mene toisen seurueen kanssa juttelemaan”. Se on tavattoman haastavaa. Kyllä sen homman pitäisi lähteä asiakkaasta itsestään.

Miten voi olla juovuksissa, vaikka ei myydä alkoholia?

Mistä ihmiset ovat sitten saaneet alkoholia juopumukseen asti, vaikka ravintoloissa ei ole saanut anniskella?

Lehikoisen mukaan aluehallintovirastolla ja poliisilla ei ole tietoa ainakaan siitä, että ravintoloissa olisi myyty viinaa niin sanotusti tiskin alta.

– Sitä ei tiedetä, mitä on juotu, vai ovatko taustalla vahvat pohjat. Mutta ihmetellähän tätä täytyy, että porukka on juovuksissa ja kuitenkin limsaa juodaan.

Lehikoisen mukaan ravintolahenkilökunnan pitäisi yksiselitteisesti poistaa liian päihtyneet asiakkaat ravintolasta. Myöskään omia pulloja ravintoloissa ei sallita.

– Alkoholilainsäädökset ovat voimassa tietysti myös yökahvilatoiminnassa, eli liian päihtyneet pihalle ja niin poispäin.

Ravintoloista ei ole lähtenyt koronaketjuja liikkeelle aikoihin

Lehikoinen tähdentää, että pääkaupunkiseudun ravintoloista ei ole lähtenyt yhtään tartuntaketjua liikkeelle moneen viikkoon.

Silti hän epäilee vahvasti ravintoloiden yökahvilatoimintaa.

– Suhtaudun skeptisesti siihen, voiko se aidosti toimia. Säännökset pohjaavat sellaiseen ajatukseen, että kun ihminen on päihtynyt, hän ei noudata turvavälejä eikä muutenkaan ole riittävän varovainen koronan torjunnan näkökulmasta. Minun mielestäni tilanne on myös yökahvilatoiminnassa aika hankala toteuttaa.

Lehikoinen usko, että ministeriössä harkitaan sääntöä uudelleen nyt saatujen kokemusten jälkeen.

– Jos meillä on sellaiset rajoitukset, että ei saa anniskella, mutta se ei johda toivottuun tulokseen, ei kai semmoisia sääntöjä kannata pitää.

Tekstiä muutettu 17.11. kello 13.48. Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, hallitus linjasi yökahviloista viime kuun lopussa. Linjaus tuli voimaan tämän kuun alussa. Ravintolat saavat aloittaa anniskelun aamuyhdeksältä, eivät seitsemältä.

Lue myös:

    Uusimmat