Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
2:06Maran toimitusjohtaja TImo Lappi kommentoi ravintola-alan tuoreita koronasäännöstelyitä:"Korjaukset ovat oikeasuuntaisia"Maran toimitusjohtaja TImo Lappi kommentoi ravintola-alan tuoreita koronasäännöstelyitä: "Korjaukset ovat oikeasuuntaisia"
Julkaistu 17.11.2020 12:50
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Tämän kuun alussa voimaan tullut linjaus ravintoloiden muuttamisesta yökahviloiksi ei ole toiminut kaikissa paikoissa idean tarkoittamalla tavalla. Osassa ravintoloista asiakkaat ovat poliisin mukaan olleet hyvin juovuksissa eikä turvavälejä ole noudatettu.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi viime kuun lopussa, että nykyisten rajoitusten kohteena olevat ravitsemusliikkeet saavat halutessaan avata ovensa uudelleen yhden tunnin kiinniolon jälkeen.

Jos esimerkiksi anniskelu on pitänyt lopettaa kello 24 ja liike sulkea kello 1, ravintola on saatu avata uudelleen kello 2.

Uudelleen avaamisen jälkeen ravintoloissa ei saa anniskella yli 2,8 prosentin vahvuisia alkoholijuomia ennen kello aamuyhdeksää.

Lue myös: STM: Ravintolat saavat aloittaa anniskelun aikaisintaan seitsemältä aamulla

Poliisi: Ihmisiä ollut juovuksissa yöravintoloissa eikä turvavälejä ole noudatettu

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen arvioi, että ravintoloiden yötoiminta on ollut jopa yllättävän suosittua.

Osassa baareista idea on toiminut hänen mukaansa hyvin myös käytännössä, mutta joissain paikoissa tilanne on päässyt riistäytymään käsistä.

Kansa lipsui koronasäännöistä yökahviloiksi muutetuissa ravintoloissa, Avi toivoo ehtojen kiristämistä: "Ihmetellä täytyy, että porukka on juovuksissa ja kuitenkin limsaa juodaan"

Lehikoinen kertoo, että ongelmia on ollut poliisin mukaan muutamissa ravintoloissa Helsingissä ja Vantaalla. Yksi oli Helsingin Sanomienkin jutussa mainittu helsinkiläinen Anna K -karaokebaari, jossa poliisi oli käynyt viikko sitten viikonloppuna.

– Eli siellä oli ollut poliisin mukaan porukkaa päihtyneenä eikä turvaväleistä ei ollut piitattu.

Lehikoinen kertoo, että viime viikonloppuna Anna K:sta ei ollut raportoitu ongelmista.

Anna K:n ravintolatoiminnan päällikkö Kreeta "Kisu" Kontio kertoo, että kaikki sujui sääntöjen mukaisesti myös edellisenä viikonloppuna. Poliisi oli käynyt hänen mukaansa tuolloin vain ravintolan ulkopuolella, jossa oli ollut jotain "rähinää".

Jos asiakas haluaa riekkua, henkilökunnan on vaikea estää

Lehikoinen toteaa, että monissa tarkastuksissa on todettu se, että ravintolahenkilökunnan on hyvin vaikea hallita asiakkaiden käyttäytymistä kaiken aikaa.

– On vaikea tyhjentää tanssilattiaa tai mennä sanomaan asiakkaalle, että ”hei, pidä turvaväli” tai ”älä mene toisen seurueen kanssa juttelemaan”. Se on tavattoman haastavaa. Kyllä sen homman pitäisi lähteä asiakkaasta itsestään.

Lue myös: Mikko Kärnä ehdottaa ravintoloihin ja isoihin tapahtumiin koronakoiria: "Tällöin millekään normaalista poikkeaville aukiolorajoituksille ei olisi tarvetta"

Miten voi olla juovuksissa, vaikka ei myydä alkoholia?

Mistä ihmiset ovat sitten saaneet alkoholia juopumukseen asti, vaikka ravintoloissa ei ole saanut anniskella?

Lehikoisen mukaan aluehallintovirastolla ja poliisilla ei ole tietoa ainakaan siitä, että ravintoloissa olisi myyty viinaa niin sanotusti tiskin alta.

– Sitä ei tiedetä, mitä on juotu, vai ovatko taustalla vahvat pohjat. Mutta ihmetellähän tätä täytyy, että porukka on juovuksissa ja kuitenkin limsaa juodaan.

Lehikoisen mukaan ravintolahenkilökunnan pitäisi yksiselitteisesti poistaa liian päihtyneet asiakkaat ravintolasta. Myöskään omia pulloja ravintoloissa ei sallita.

– Alkoholilainsäädökset ovat voimassa tietysti myös yökahvilatoiminnassa, eli liian päihtyneet pihalle ja niin poispäin.

Lue myös: Ravintoloiden uudet koronarajoitukset tulevat voimaan tänään – tällaiset ne ovat

Ravintoloista ei ole lähtenyt koronaketjuja liikkeelle aikoihin

Lehikoinen tähdentää, että pääkaupunkiseudun ravintoloista ei ole lähtenyt yhtään tartuntaketjua liikkeelle moneen viikkoon.

Silti hän epäilee vahvasti ravintoloiden yökahvilatoimintaa.

– Suhtaudun skeptisesti siihen, voiko se aidosti toimia. Säännökset pohjaavat sellaiseen ajatukseen, että kun ihminen on päihtynyt, hän ei noudata turvavälejä eikä muutenkaan ole riittävän varovainen koronan torjunnan näkökulmasta. Minun mielestäni tilanne on myös yökahvilatoiminnassa aika hankala toteuttaa.

Lehikoinen usko, että ministeriössä harkitaan sääntöä uudelleen nyt saatujen kokemusten jälkeen.

– Jos meillä on sellaiset rajoitukset, että ei saa anniskella, mutta se ei johda toivottuun tulokseen, ei kai semmoisia sääntöjä kannata pitää.

Lue myös: Kevään löyhistä toimista tunnettu Ruotsi valitsi nyt tiukan koronalinjan – kaikki yli kahdeksan henkilön kokoontumiset kielletään kuukaudeksi: Kyse ei vain suosituksesta

Tekstiä muutettu 17.11. kello 13.48. Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, hallitus linjasi yökahviloista viime kuun lopussa. Linjaus tuli voimaan tämän kuun alussa. Ravintolat saavat aloittaa anniskelun aamuyhdeksältä, eivät seitsemältä.

Lisää aiheesta:

Ravintolapomo kertoo koronarajoituspainajaisestaan: "Asiakkaille pitää arvaamalla viestiä, miten olemme torstaista eteenpäin ehkä auki"Jyväskylän koronalinkobileet peruttiin, mutta järjestettiin silti epävirallisesti – isoja juhlia kaavailtiin myös Helsinkiin, mutta sitten ravintola sai avilta puhelunYökahvilaksi muuttuneen Anna K -baarin henkilökuntaa uhkaillaan – syynä mediatieto koronarajoitusten laistamisesta: "Tämä on turvallinen paikka riekkua ennen kotiin menoa"Ruokaravintoloille ja yökerhoille tulevat jatkossa eri rajoitukset, mutta määrittely voi olla hankalaa – "Väliin jää monenlaisia monitoimiravintoloita"Ravintoloiden rajoituksia höllennetään – loivat Kaivohuoneelle erikoisen ilmiön: Ihmiset pyrkineet sisään aidan läpi vasaralla Ei mikään tavallinen maanantai – Näin kansa käyttäytyi ravintoloiden auettua: "Viinaan meni enemmän rahaa kuin ruokaan"
KoronavirusPoliisiHelsinkiVantaaKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • 14.10.14:32
    Tuomiot

    Huoltovarmuuskeskukselle jättilasku kohumaskikaupan tehneen johtajan potkuista

  • 3.10.17:00
    Talous

    EKP-pääjohtaja Lagarde MTV:n erikoishaastattelussa: Lopeta EU-sääntöjen rikkominen, Suomi

  • 22.9.18:58
    Ennätykset

    Ikävä koronaennätys: Miehen tauti kesti yli kaksi vuotta

  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"

  • 9.9.13:03
    Flunssa

    Koronavirustartunta voikin olla ehkäistävissä apteekin nenäsuihkeella