Jyväskylän koronalinkobileet peruttiin, mutta järjestettiin silti epävirallisesti – isoja juhlia kaavailtiin myös Helsinkiin, mutta sitten ravintola sai avilta puhelun

Koronalingoksi muodostuneista opiskelijabileistä alkoi Jyväskylässä valtava tartuntaketju. Vaihto-opiskelijajärjestö kaavaili bileitä myös Helsinkiin, mutta viranomainen puuttui aikeisiin jo etukäteen.

Suomessa on todettu tänään perjantaina 363 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntaluvut ovat pysyneet samankaltaisissa lukemissa viime viikot, mutta alueellisia eroja on paljon. 

Keskiviikkona Jyväskylässä tartuntoja todettiin 106 kappaletta, mikä on kaupungille päiväkohtainen ennätys. Valtaosa tartunnoista on peräisin yhdestä ravintola-altistuksesta. 

Kyseessä olivat epävirallisesti järjestetyt opiskelijabileet viime viikon torstaina. Epäviralliset siksi, koska virallisesti tapahtuma peruttiin. 

Virallisista epävirallisiin

Tapahtuman järjestäjä, kansainvälinen opiskelijajärjestötaho International Student Festival kertoi Facebookissa tapahtuman sivulla, että kyseessä on "lukukauden isoin tapahtuma" ja että "satoja opiskelijoita saapuu Jyväskylään". Bileet oli määrä järjestää Heidi’s Bier Barissa 21. tammikuuta. 

14. päivä tammikuuta opiskelijajärjestö ilmoitti peruvansa tapahtuman, mutta kertoi silti Jodelissa julkaisemassaan viestissä, että "tapahtuma muuttuu tavalliseksi illanvietoksi Heidi’s Bier Barissa" ja "älkää huoliko, lempipaikkamme ottaa meidät silti vastaan avoimin sylin ja tunnelma on taattu."

Toisin sanoen, opiskelijoita kehotettiin silti tulemaan paikalle juhlimaan.

Ja opiskelijathan tulivat: Paikalla oli noin 150 juhlijaa, joista yli sadalla on nyt todettu koronavirustartunta. 

Baarille tavallinen asiakasilta

Heidi’s Bier Barin omistaman Rekom Groupin operatiivinen johtaja Mikki Lahtinen kertoo MTV Uutisille, että Jyväskylän Heidi’s Bier Barissa on tällä hetkellä käytössä puolet kapasiteetista ja baariin voidaan ottaa nyt 275 ihmistä. Normaalisti määrä on 550 henkilöä. 150 ihmistä ei siis rikkonut olemassa olevia rajoituksia.

Opiskelijajärjestö perui tapahtuman, koska se olisi luokiteltu yleisötapahtumaksi. Epävirallisesti paikalle saapuneet opiskelijat eivät siis näin olleen osallistuneet mihinkään viralliseen tapahtumaan, vaikka tulivatkin sankoin joukoin juhlimaan. 

– Meille se oli normaali ravintolailta, Lahtinen selventää. 

Ennen juhlailtaa Heidi’s Bier Bar kävi asian läpi Aluehallintoviraston kanssa, jonka kanssa päädyttiin yhteisratkaisuun siitä, että tapahtuma pitää perua, jonka jälkeen asiasta kerrottiin tapahtuman järjestäjälle. 

Baarilla ei ole ollut tietoa siitä, että tapahtumanjärjestäjä on perumisesta huolimatta kertonut sosiaalisessa mediassa, että paikalle voi tulla "tavalliseen illanviettoon".

– Meillä ei ole niin kiinteitä suhteita tähän järjestäjään, meillä ei ole heidän kanssaan mitään sopimusta, Lahtinen kertoo. 

Näin järjestö ilmoitti peruutuksesta Jodelissa. 

Lahtisen mukaan baari noudattaa voimassa olevia koronavirusrajoituksia ja ohjeistuksia. Baarissa on näkyvät kehotukset turvavälien pitämisestä ja hyvän käsihygienian noudattamisesta. Maskin käyttäminen ei ole ollut pakollista, mutta henkilökuntaa on ohjeistettu käyttämään maskeja asiakkaiden keskuudessa liikuttaessa. 

Ainakin kaksi kolmasosaa illan juhlijoista on kuitenkin saanut koronavirustartunnan.

Oliko illassa jotakin hämminkiä?

– Ei siellä mitään poikkeavaa ole tapahtunut. 

Altistumisia on raportoitu koronan aikana paljonkin useista eri ravintoloista Suomessa. Myös Heidi’s Bier Bar -ketjun eri ravintolat ovat olleet aiemmin otsikoissa altistumisten vuoksi.

Jos epäkohtia on ollut, niihin on Lahtisen mukaan puututtu. 

Mutta onko jossakin vielä selvästi parantamisen varaa, nyt ei mennyt ihan putkeen?

– Ravintoloita on useita ja ne ovat suhteellisen suosittuja ja niissä käy ihmisiä. Sitten näitä tapauksia on noussut esiin. Me kyllä noudatamme kaikkia ohjeita ja sääntöjä, mitä on asetettu ja toimimme niiden mukaan. Sen tarkemmin en osaa syitä selvittää näille altistumisille. 

Markkinointi on eri asia kuin todellisuus

Googleen on ilmestynyt tammikuun aikana kuvia juhlista Heidi’s Bier Barissa. Osassa kuvista juhlitaan isolla porukalla ilman maskeja tai turvavälejä.

Kuvien ottamisajankohdasta ei ole varmuutta, mutta ne on julkaistu tammikuussa. 

– En ole nähnyt niitä kuvia, niin en osaa tarkemmin kommentoida, Lahtinen kertoo. 

Myös ainakin Helsingin Heidi’s Bier Bar on julkaissut Facebook-sivuillaan kuvia juhlista.   

– Markkinointi on tarkoituksellista, mutta edelleenkin rajoitusten mukaan toimitaan. 

Poikkeusajasta huolimatta, ravintolat voivat toteuttaa markkinointiaan oman harkintansa mukaan. 

– Eihän se toiminta missään nimessä normaalilla tasolla ole, vaikka markkinointimateriaali antaisi niin ymmärtää. Kyllä ne rajoitukset siellä illassa näkyy, Lahtinen tiivistää.

"Juhlia ei missään nimessä ole"

Samainen vaihto-opiskelijoiden järjestö kaavaili opiskelijajuhlia Helsinkiin El Patron Club & Lounge -ravintolaan jo viime viikolla. Aluehallintovirasto puuttui tuolloin peliin ja otti yhteyttä ravintolaan.

– Ravintolan väki mietti hetken ja ilmoittivat sitten minulle, ettei tapahtumaa järjestetä. Tarkastajat kävivät paikalla tapahtumapäivänä katsomassakin ja meidän havainto oli ettei juhlia ollut, alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Aluehallintovirastosta sanoo.

Tapahtuma jäi kuitekin pyörimään sosiaaliseen mediaan ja ilmoitusten perusteella se oli tarkoitus järjestää tänään. 

Aluehallintovirastosta kerrottiin MTV Uutisille, että ravintolasta oltiin eilen torstaina itse yhteydessä heihin ja kerrottiin, että näitä juhlia ei olla järjestämässä. 

Myös El Patronista kerrotaan MTV uutisille, että tapahtuma on peruttu ja ennakkolippujen rahat annetaan takaisin.

Jyväskylässä tapahtuma pidettiin silti, huolestuttaako teitä tämä?

– En usko. Olemme olleet yhteyksissä ja varmistaneet, että kaikki ymmärtävät, ettei missään nimessä ole tällaisia juhlia. He (opiskelijajärjestö) ilmoittivat, että kaikille on lähetetty peruutusviesti ja rahat takaisin, El Patronista kerrotaan.

Miksi ravintoloista tulee silti "koronalinkoja"?

Näissä tapauksissa ravintolat eivät ole rikkoneet sääntöjä eivätkä ohjeistuksia. 

Voimassa olevat kokoontumisrajoitukset rajaavat yleisötapahtuman osalta henkilömäärää rajusti, mutta "tavallisen illan" puitteissa ravintolassa voi olla vaikka sata asiakasta, kunhan tilan normaali kapasiteetti on puolitettu.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä korostavat tiedotteessa, että ikävistä tapahtumista huolimatta opiskelijoitakaan ei voida syyttää.

Aluehallintoviraston Riku-Matti Lehikoinen kertoo, että tarkastuksista huolimatta valvominen ja käynnissä olevan tapahtuman todentaminen on haastavaa.

– Se on hyvin vaikeaa. Ravintolaan saa ottaa sisään porukkaa ja on vaikeaa tietää tarkastuksella, että onko siellä muuten vaan hyvä meininki, vai onko siellä jotkut bileet. 

Epävirallisesti järjestetyissä opiskelijabileissä tarkastaja voisi esimerkiksi katsoa, onko juhlijoilla opiskelijahaalareita tai muuta yhtenäistä teemaa, josta voidaan päätellä, että joukko on saapunut juhlimaan yksissä tuumin. 

– Ravintolalla on kyllä asiakasvalintaoikeus, mutta se ei saa olla syrjivä. Ravintolan on aika vaikea katsoa, että nyt tulee kansainvälistä porukkaa, nyt ollaan järjestämässä kansainvälisten opiskeljoiden bileet ja sillä perusteella sanoa, että ei käy, Lehikoinen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat