Yökahvilaksi muuttuneen Anna K -baarin henkilökuntaa uhkaillaan – syynä mediatieto koronarajoitusten laistamisesta: "Tämä on turvallinen paikka riekkua ennen kotiin menoa"

MTV Uutiset kävi baarikierroksella Helsingin keskustassa – juhliessa korona ei paljon paina 4:05
Elokuussa, kun koronapandemia oli rauhoittunut, MTV Uutiset kävi baarikierroksella Helsingin keskustassa – juhliessa korona ei paljon paina.

Helsinkiläinen karaokebaari Anna K on joutunut myrskyn silmään kahden niin sanotun yökahvilaviikonlopun jälkimainingeissa. Henkilökuntaa on jopa uhkailtu sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat kirjoitti, että baarin asiakkaat eivät olleet poliisin mukaan noudattaneet ravintolassa turvavälejä ja olivat juovuksissa anniskelukiellosta huolimatta.

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi kuun alussa, että nykyisten rajoitusten kohteena olevat ravintolat ja baarit saavat halutessaan avata ovensa uudelleen illalla tai yöllä tunnin kiinniolon jälkeen.

Uudelleen avaamisen jälkeen ravintoloissa ei saa kuitenkaan anniskella yli 2,8 prosentin vahvuisia alkoholijuomia ennen kello aamuyhdeksää. Muita juomia saavat asiakkaat nauttia ja esimerkiksi karaokebaarissa tanssia ja laulaa.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että osassa yöllä ovensa uudelleen avanneista ravintoloista meno on äitynyt koronan kannalta turhan villiksi, eli väki on ollut juovuksissa eikä turvaväleistä ole muistettu huolehtia.

Yksi lehden mainitsema yöllä auki ollut ravintola oli helsinkiläinen karaokebaari Anna K.

”Mehän voimme järjestää jatkot itse”

Anna K:n ravintolatoiminnan päällikkö Kreeta ”Kisu” Kontio kertoo, että Anna K:ssa päätettiin kokeilla uusia aukiolomahdollisuuksia yleisön toiveesta.

– Ensin se ei meitä kiehtonut. Mutta kun suljimme ovet kello 23, huomasimme, että aika paljon ihmisiä jää kaupunkiin pyörimään ja etsimään jatkopaikkaa. Kun asiakkaamme kertoivat, että he eivät halua lähteä mihinkään jatkoille, me keksimme, että mehän voimme järjestää ne jatkot itse, Kontio selvittää.

– Tämä on turvallinen paikka ja täällä saavat ihmiset laulaa, tanssia ja riekkua sen pienen hetken, minkä enää jaksavat ennen kotiin menoa. Aukiolo mietittiin siis asiakaslähtöisesti.

"Ihmiset olivat innoissaan"

Kontion mukaan ihmiset ovat olleet innoissaan mahdollisuudesta tulla ravintolaan uudestaan vielä sen sulkemisen jälkeen – vaikka ykkösolutta vahvempaa ei olekaan tarjolla.

– Minulla meinasi viime viikonloppuna itku päästä, kun tilanne oli ravintolassa niin ihana. Me saamme tällä hetkellä ottaa sisään puolet normaalista asiakasmäärästä, eli 23 ihmistä. Tuo määrä tuli täyteen saman tien yöllä kello 12, ja sitten sen kolmisen tuntia he lauloivat ja nauttivat mietoja alkoholeja. 

– Heillä oli hirveän hyvä fiilis ja he kiittelivät meitä kauheasti siitä, että on olemassa tällainen paikka, jossa voi vielä seurustella yölläkin.

Ravintolalle satelee uhkauksia

Kun julkisuuteen nousi tieto siitä, että Anna K:ssa oli ollut viime viikonloppuna päihtyneitä asiakkaita, jotka eivät huolehtineet turvaväleistä, ravintola joutui ryöpytyksen kohteeksi.

Kontion mukaan lehtitieto asiasta on ”täysin muunneltua totuutta”.

– Tämmöistä ei ole meidän ravintoloissamme viime viikonloppuna tapahtunut eikä poliisi ole siellä viime viikonloppuna käynyt. Sen sijaan poliisi oli käynyt Anna K:n edessä edellisenä viikonloppuna jonkin tappelun tai rähinän takia.

– Meillä ei siis poliisi ole käynyt, eikä kukaan ole ollut umpipäissään, Kontio tähdentää. 

Kontio kertoo, että ravintolan Facebook-sivut ovat täyttyneet panettelusta ja jopa uhkauksista.

– Hallitus on tämmöisen asetuksen tehnyt, ja me olemme toimineet kaiken lakien mukaisesti. Asiakkaat ovat olleet iloisia ja hyvällä fiiliksellä. Eikä me olla ammattitaidottomia ihmisiä, että me myisimme humalaisille viinaa.

– Olen itse nyt tarkastanut asian ja viranomaispuolella meillä on kaikki kunnossa.

MTV Uutiset tavoitteli asiasta kommenttia poliisilta useaan otteeseen tiistain aikana, mutta poliisi ei ole vastannut.

”Ravintolaan ei tulla enää kipeänä”

Kontio myöntää, että asiakkaiden turvallisuudesta huolehtiminen ei ole  ollut korona-aikana aina helppoa.

– Meidän tehtävämme on kuitenkin pitää huolta siitä, että ravintolassa ei ole enempää ihmisiä kuin lupa on. Me olemme myös vastuussa anniskelusta ja meillä henkilökunta käy ihan pöydissä sanomassa, että olkaa vähän kauempana toisistanne, jos he ovat liian lähekkäin. 

Kontio uskoo, että asiakkaat eivät välttele koronarajoituksia tahallaan – ainakaan enää.

– Kesällä, kun avasimme ovet taas, asiakkaat vähän vieroksuivat rajoituksia, mutta enää tällaista ei tapahdu. He tietävät, että heidät poistetaan ravintolasta, jos sääntöjä ei noudateta.

– Enää ihmiset eivät ule ravintolaan edes kipeänä toisin kuin ehkä ennen. Se, että kuulisi, että joku esimerkiksi yskisi, on hävinnyt ihan kokonaan. Ja se on ihanaa, Kontio naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja