Kännykän keinolihaksen avulla voit tuntea vauvasi sydämenlyönnit

Bayer Group -yhtymään kuuluva Bayer MaterialScience on kehittänyt tuntoaistimusten välittämiseen perustuvaa teknologiaa. Värähtelyliikettä hyödyntävää teknologiaa pystytään soveltamaan kännyköissä, tableteissa ja kuulokkeissa.

Yhtiö esittelee ViviTouch-teknologiaa parhaillaan Barcelonan MWC-mobiiliteknologiamessuilla.

Yhtiön mukaan ViviTouch-teknologian tuottamat värähtelysignaalit luovat HD-tasoisen elämyksen käyttäjän tuntoaistimuksissa esimerkiksi pelien pelaamisen yhteydessä.

Värähtelyn luomisessa käytetään ohuita polymeerikalvoja, jotka kykenevät keinolihaksen tavoin supistumaan ja venymään nopeassa tahdissa, kun niihin syötetään sähkövirtaa. Polymeerikalvot siis muuntavat sähköisen energian laitteessa värähteleväksi liikkeeksi.

Bayerin polykarbonaattikalvojen sales manager Mikko Silvennoinen kertoo MTV3 Uutisille, että polymeerikalvot sijaitsevat ns. aktuaattorissa, joka esimerkiksi kännykän tapauksessa asennetaan näytön alapuolelle. Pinta-alaltaan näytön kokoluokkaa oleva ohut aktuaattori kuluttaa perinteistä värähtelyteknologiaa vähemmän energiaa.

Yhtiö toteaa tiedotteessaan, että tähän asti mobiililaitteiden tuottamat värähtelysignaalit ovat olleet hyvin rajoitettuja. ViviTouchin kerrotaan mahdollistavan käytännössä rajattomien, tarkkojen ja yhtäaikaisten kosketusaistiin perustuvien efektien luomisen.

Jotta näyttö pystyisi välittämään värähtelyn avulla tuntoaistimuksia käyttäjälle, niin laitteen rakenteen on sallittava sen värähtely. Silvennoisen mukaan kyse on kuitenkin niin hienovaraisesta värähtelystä, että käyttäjä ei huomaa eroa laitteen rakenteessa eikä värähtely myöskään haittaa näytön katselua.

Haluatko tuntea vauvan sydämensykkeen?

– Kaikki ovat varmasti kuulleet, miltä vauvan sydämensyke kuulostaa äidin kohdussa. Mutta myös se, miltä pulssi todellisuudessa tuntuu, on mahdollista tallentaa ja välittää mobiililaitteella, toteaa ViviTouch-kehitystiimin johtaja Dirk Schapeler.

Bayer MaterialScience kertoo tekevänsä jo läheistä yhteistyötä useiden laitevalmistajien kanssa.

Yhtiön mukaan esimerkiksi pelien visuaaliseen ja äänimaailmaan yhdistettynä kosketusefektit vievät pelikokemuksen uudelle tasolle. Vierivä kuula tuntuu kädessä erilaiselta kuin käynnissä oleva moottori tai ihmisen sydämensyke.

Värähtelyteknologia myös kuulokkeisiin

Yhtiö uskoo, että ViviTouch-teknologia tulee lähitulevaisuudessa muuttamaan myös musiikkielämyksiä ja elokuvakokemuksia.

Teknologiaa voidaan nimittäin hyödyntää myös korvakuulokkeissa, jolloin sen luvataan tuottavan eläväisemmän kuuntelukokemuksen ilman, että varsinaista äänenvoimakkuutta tarvitsisi nostaa haitallisen korkeaksi.

Värähtelyefektin kerrotaan toimivan erityisesti matalien taajuuksien yhteydessä. Teknologia ei vaikuta itse ääniaaltoihin, vaan se välittää itsenäisesti värähtelyjä suoraan kallokosketuksen kautta.

– Vaikutus on samanlainen kuin live-konserteissa, jossa kuulijat kuulevat äänien värähtelyt koko kehollaan. Ainoa ero on siinä, että ViviTouch ei tuota äänenpainetta ja live-efekti kulkee käyttäjän mukana, toteaa Schapeler.

Lue myös:

    Uusimmat