Kannattaako energiajuomia juoda tyhjään vatsaan? Tätä mieltä on lääkäri

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
KATSO MYÖS VIDEO: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten voit helposti vähentää sokerin syöntiä.

Moni juo energiajuomia aamulla kahvin sijaan. Kysyimme yleislääkäri Emilia Lagukselta niiden vaikutuksista sekä siitä, kannattaako niitä litkiä tyhjään vatsaan.

Lääkärinä Emilia Lagus ei suosittele energiajuomien juomista lainkaan. Niistä voi tulla monenlaisia haittavaikutuksia, jotka kannattaa tiedostaa, jos niitä kuitenkin haluaa juoda.

Kofeiini

Energiajuomissa on kofeiinia, joka piristää. Tölkillisessä (3,3dl) energiajuomaa on kofeiinia noin 105 milligrammaa, kertoo Terveyskirjasto.

Kofeiinin vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Piristävä vaikutus kestää muutaman tunnin riippuen kofeiinin määrästä ja henkilön aineenvaihdunnasta.

Varovaisuutta energiajuomien kanssa

Energiajuomat ovat virvoitusjuomia, joissa on piristäviä aineita, kuten kofeiinia, tauriinia ja guaranaa

Energiajuomia ei suositella lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille.

Ruokavirasto on antanut varovaisuusperiaatetta noudattaen suosituksen kofeiinia sisältävien juomien turvallisesta käytöstä raskaana oleville, imettäville ja alle 15-vuotiaille lapsille

Runsas energiajuomien käyttö tai niiden juominen päivittäinen ei ole harmitonta. 

Tutkimusten mukaan energiajuomien haittavaikutukset johtuvat niiden sisältämästä sokerista, hapoista ja yhteisvaikutuksista alkoholijuomien kanssa.

Lähteet: Terveyskirjasto, Ruokavirasto

Kofeiiniherkälle energiajuomien lipittäminen voi aiheuttaa unihäiriöitä, sydämentykytystä, vapinaa, kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta.

Tällöin kannattaa luonnollisesti miettiä, onko energiajuomien tai muiden kofeiinia sisältävien juomien nautiskelu järkevää.

– Jos tulee outoja tuntemuksia, että nyt vähän liikaa tykyttää, kannattaa ehkä harkita, kannattaako energiajuomia juoda, Lagus sanoo.

Sokeri ja hiilihapot

Kofeiinia huonompana asiana Lagus pitää sitä, että energiajuomissa on usein runsaasti sokeria. Kolmanneslitran tölkki energiajuomaa sisältää sokeria suurin piirtein 14 sokerinpalan verran.

Ensin sokeri voi piristää, mutta energiapiikin jälkeen tulee väsymys.

– Eli se ei ehkä ole sellainen toimiva keino siihen. Ehdottomasti suosittelisin mieluummin kahvia ja jotain ruokaa kuin energiajuomaa, Lagus miettii.

Runsaalla sokerin määrällä on monenlaisia haittavaikutuksia: Se ei tee hyvää hampaille. Energiajuomien runsas sokeri lisää ylimääräistä energiasaantia ja voi ajan myötä kerryttää painoa. 

Runsassokeristen juomien lipittelyssä piilee myös maksan rasvoittumisen riski.

Energiajuomien sisältämät hiilihapot ovat nekin huonoksi hampaille ja lisäksi ne usein ärsyttävät mahalaukkua. 

Lagus sanoo, että vatsa voi muutenkin kipeytyä energiajuomista, sillä niissä on hiilihappojen lisäksi kofeiinia ja muita vatsaa ärsyttäviä ainesosia.

– Ajattelen, että energiajuomat ärsyttävät kaikkien vatsaa jossain määrin, enemmän tai vähemmän, mutta eri kahvit eivät välttämättä niin paljon, Lagus sanoo.

Voit juoda energiajuomia, jos tiedostat riskit

Energiajuomien kohdalla mainitaan myös vakavien asioiden riskit, kuten sydänoireet. Lagus muistuttaa, että yksittäiselle ihmiselle hengenvaarallisten seurausten todennäköisyys on valtavan pieni. Vakavampien seurausten kannalta on silti suositeltavaa olla varuillaan.

Lagus summaa, että energiajuomia voi juoda, jos tiedostaa niihin liittyvät riskit. Kaikille niitä ei tule, koska ihmiset ovat erilaisia. Kun mahdolliset haittavaikutukset ovat tiedossa, voi kukin tehdä oman terveytensä suhteen tiedostavan valinnan.

– En usko, että kukaan lääkäri sanoisi, että energiajuoman juominen on hyvä idea tai niitä suosittelisi millään lailla mihinkään tilanteeseen, mutta ihmiset saavat tehdä huonoja valintoja omalla kehollaan ja se on täysin okei myös.

Sokeriton energiajuoma parempi kuin sokerillinen

Jos energiajuomia haluaa juoda, Lagus valitsisi sokerittoman vaihtoehdon. Hän kertoo, että sokerin haitat nesteinä juotuna ovat kiistattomat.

– Sokerillisten juomien juomisesta ei ole ihmiselle hyötyä, ja se on suurin piirtein huonointa, mitä voi normaalitilanteessa tehdä etenkin suurissa määrissä.

Kuitenkin esimerkiksi ripulitaudissa sokerisista juomista voi olla hyötyä ja muuten terveellisen ruokavalion osana pieni määrä ei tee hallaa.

Tyhjästä vatsasta ainesosat imeytyvät nopeammin

Energiajuoman juominen tyhjään vatsaan lisää kaikkia energiajuomien vaikutuksia. Tyhjästä vatsasta ainesosat imeytyvät nopeammin verenkiertoon.

– Joka-aamuinen iso energiajuoma on sellainen, josta on tosi vaikea löytää mitään hyötyjä, mutta jos aikuinen ihminen vapaalla harkinnalla ja haitat tietäen haluaa näin tehdä, niin antaa mennä, hän sanoo.

Katso myös video: Testasimme kaupan energiajuomat!

Testissä kaupan energiajuomat: Kofeiinipitoiset juomat herättivät testaajissa mielenkiintoisia muistoja: ”Haisee jotenkin krapulalta” 5:53
Halpa vs Kallis testasi kaupan energiajuomat

Osittainen lähde: Terveyskirjasto
 

Lue myös:

    Uusimmat