Mainos

Kanjoniturmassa kadonneita etsitään yhä Sveitsissä

Sveitsin poliisi jatkoi tänään etsintöjään kahden yhä kadoksissa olevan seikkailuretkeläisen löytämiseksi. Tulviva vesi yllätti tiistai-iltana Interlakenissa kanjoninlaskuretkellä olleen ryhmän, jonka jäsenistä 19 kuoli ja kuusi loukkaantui, osa heistä vakavasti. Kahden turmassa kadonneen ei uskota enää löytyvän hengissä.

Tänään oli myös varmistumassa se, että suurin osa surmansa saaneista oli australialaisia. Epävirallisten tietojen mukaan 13 retkelle osallistunutta australialaista oli joko kateissa tai löydetty kuolleena. Näistä kymmenen kerrottiin olevan miehiä ja kolme naisia, iältään 19-31-vuotiaita. Kaikkiaan tuhoisasti päättyneelle retkelle osallistui 45 turistia ja kahdeksan opasta, jotka olivat kotoisin Australiasta, Uudesta-Seelannista, Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja Sveitsistä.

"Vesi vei koko alemman ryhmän"

Kanjoninlasku on uusi seikkailulaji, jossa hurjapäät märkäpuku, pelastusliivit ja kypärä varusteinaan laskeutuvat kanjonin pohjalla kulkevaa virtaa pitkin hyppien suvantopaikkojen välillä sekä uiden ja liukuen koskia pitkin. Onnettomuudesta selvinneet ovat kertoneet omaisilleen, että heidät yllätti jopa kuusi metriä korkea vesiseinämä, joka vei mennessään alempana virrassa edenneet. "He vain katosivat, heillä ei ollut mitään mahdollisuuksia", australialainen lehti kertoi erään seikkailijan sanoneen.

-Perässä tulleet onnistuivat kiskomaan itsensä korkeammalla olleelle kalloille. Vesi kuitenkin nousi jatkuvasti ja hekin luulivat joutuvansa virran varaan, kertoi retkellä mukana olleen australialaistytön sisar keskusteltuaan tämän kanssa puhelimessa. Toinen australialainen tyttö oli kertonut isälleen, että ennen onnettomuutta joki oli virrannut vauhdikkaasti mutta ollut aivan kirkas. Hetkeä ennen vesimassan ilmestymistä vesi muuttui muutaman sekunnin aikana mutaiseksi ja lietteiseksi. Kun tyttö oli kääntänyt katseensa hän näki valtavan veden, mudan ja kivien vyöryn syöksyvän alaspäin.

Entinen opas moitti järjestäjiä

Retkellä mukana olleet sanoivat, että veden tulo yllätti kaikki, eikä turmasta voi syyttää oppaita tai paikallisia, jotka eivät ehtineet varoittaa tulvasta ajoissa. Kanjoniretken järjestäneen sveitsiläisen Adventure World -yhtiön entinen opas David Ericson kuitenkin ihmetteli, miksei retkeä peruutettu alueella annettujen ukkosvaroitusten vuoksi.

Uusiseelantilainen opas sanoi myös, että jonkinlainen onnettomuus oli jo etukäteen odotettavissa, sillä jatkuvien säästötoimenpiteiden vuoksi yritys lähetti kanjoniretkille yhä nuorempia ja kokemattomampia ohjaajia. Adventure World kiisti syytökset ja sanoi, että kaikki oppaat olivat saanet kahden viikon erityiskolutuksen eikä myrsky ollut mitenkään ennakoitavissa.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.