Ulkoministeri Valtonen suomalaisille: "Ei ole mitään syytä huoleen"

Ulkoministeri Valtonen: Suomella ei virallista tietoa Venäjän aikeista 20:08
Katso ulkoministeri Valtosen tiedotustilaisuus tästä.

Ulkoministeri Elina Valtonen painotti Vaalimaan raja-asemalla pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei Suomella ole virallista tietoa Venäjän aikeista.

Venäjä on aikeissa muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä, kertoo muun muassa Moscow Times.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) painotti tiedotustilaisuudessa, ettei Suomella ole virallista tietoa, mitä Venäjä aikoo tehdä. 

Suomi ottaa Venäjän hybridiuhkat "hyvin, hyvin vakavasti", Valtonen totesi.

– Hybridivaikuttamista voi olla jo se, että herätetään runsas mielenkiinto. Se, että jos me itse aiheutamme suurta huolta, mitä emme välttämättä edes tarvitse. Suomen viranomaiset ovat asian päällä. Selvitämme diplomaattiteitse mistä on kyse. Sitten katsotaan, mihin on aihetta, Valtonen muistutti.

– Suomalaiset voivat olla vakuuttuneita siitä, että paitsi että ylin valtionjohto niin myös meidän erinomaiset viranomaiset, kuten rajavartijat, ovat tehtäviensä tasalla. Ei ole mitään syytä huoleen, Valtonen sanoi.

Valtonen: Suomi huolehtii puolustuksesta

Suomella ei ole kiinnostusta reagoida Venäjän "pahoihin tarkoituksiin".

– Huolehdimme omasta puolustuksestamme, rajojen suojelusta ja pelotteesta. Valitettavasti näyttää siltä, että Venäjä ymmärtää vain voimaa. Meidän täytyy paitsi osoittaa sitä, niin myös käyttää sitä tarpeen vaatiessa, Valtonen sanoo.

Voiman aktiivisesti käyttämisestä Valtonen nosti esimerkiksi pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajaman käännytyslain.

Valtosen mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen uhkakuva Venäjän suhteen on "valitettavasti aika heikko" johtuen Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

– Ja niistä etupiiriajatuksista, joita Venäjä on säännönmukaisesti tuonut esiin. Tämä yksittäinen lehtitieto, jonka varassa edelleen olemme, ei muuta tätä analyysia millään tavalla, Valtonen totesi.

"Saattaa pelata itänaapurin pussiin"

Suomi ei näe tässä tilanteessa Venäjän provokaatiota, Valtonen sanoo.

– Yleensä ulkoministerinä en kommentoi epämääräisiä mediatietoja. Meillä ei ole virallisia tietoja ja siksi tästä ei kannata tehdä suurempaa numeroa. Se, että teemme suuren numeron asiasta, joka ei sitä lainkaan edellytä, saattaa pelata itänaapurin pussiin, Valtonen muotoili.

– Aika ajoin merirajoja tarkastellaan ja jos tarvetta tulee, myös säädetään. Se perustuu kansalliseen lakiin, kahdenvälisiin sopimuksiin ja kansainväliseen lakiin, Valtonen sanoo.

Valtonen kertoo olettavansa, että Venäjän noudattaa näitä sopimuksia.

Valtonen korostaa, että YK:n merioikeusyleissopimus sisältää määräykset rantavaltion merivyöhykkeiden määrittelystä ja myös niiden tarkistamisesta. Hän olettaa, että Venäjä tulee toimimaan yleissopimuksen mukaisesti. 

Sopimuksessa mainitaan muun muassa, että "jokaisella valtiolla on oikeus ulottaa aluemerensä enintään tämän yleissopimuksen mukaisesti määritellyistä perusviivoista mitattuun 12 meripeninkulman rajaan".

Lue myös:

    Uusimmat