Liettua kutsuu Venäjän edustajan puhutteluun meriraja-aikeiden vuoksi

Liettua on kutsunut Venäjän suurlähetystön edustajan puhutteluun liittyen uutisointiin Venäjän suunnitelmista muuttaa yksipuolisesti merirajojaan Itämerellä.

Liettuan ulkoministeriön mukaan Venäjän toimet voivat olla hybridisodan taktikointia, ja ministeriö sanoo haluavansa Venäjältä täyden selvityksen asiasta.

Venäjällä ei ole Liettuassa suurlähettilästä, sillä Liettua karkotti lähettilään ja heikensi diplomaattisuhteitaan Venäjän kanssa huhtikuussa 2022. 

Kyseessä oli vastaus venäläisjoukkojen Butshan kaupungissa tekemään verilöylyyn Ukrainassa.

Osa laajempaa Natoa vastaan suunnattua suunnitelmaa?

Liettuan presidentin Gitanas Nausedan mukaan Liettuan Nato-suurlähettiläs on tuonut esiin maan huolen Venäjän suunnitelmista muille Nato-liittolaisille. 

Nausedan mukaan Venäjän toimet voivat olla osa laajempaa Natoa vastaan suunnattua suunnitelmaa samalla kun ne ovat räikeä ja häpeämätön kansainvälisen oikeuden loukkaus.

Liettuan ulkoministeriö vaati lausunnossaan niin ikään Venäjää kunnioittamaan ja noudattamaan kansainvälisen oikeuden määräyksiä.

– Käynnissä on jälleen Venäjän hybridioperaatio. Tällä kertaa sen tarkoituksena on levittää pelkoa, epävarmuutta ja epäilyksiä heidän aikeistaan Itämerellä, kirjoitti Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergisviestipalvelu X:ssä.

Lue myös:

    Uusimmat