Orpo: Venäjään oltu yhteydessä – kiistää "strategisen rauhoittelun"

Pääministeri Orpo kommentoi Venäjän väitettyjä aikeita merirajan siirrosta 7:32
Näin pääministeri Orpo kommentoi Venäjän väitettyjä aikeita merirajan siirrosta.

Suomi on ollut yhteydessä Venäjään meriraja-asian vuoksi, kertoo pääministeri Orpo. 

Pääministeri Petteri Orpon mukaan meriraja-aikeet ovat "ymmärrettävästi" herättäneet huomattavaa keskustelua ja myös huolta.

– Viranomaiset ovat koko ajan seuranneet tilannetta. Meillä on alustavasti oltu yhteydessä Venäjään diplomaattitietä. Viimeiset viestit Venäjältä ovat, että tämä on luultavasti rutiininomainen tarkastus. Sieltä on todettu, ettei olla tekemässä mitään poliittista manööveriä, Orpo totesi tiedostustilaisuuden alkuun.

– Tämä on hyvä suunta. Kaikesta huolimatta selvitämme suomalaiseen tapaan, mistä on kysymys. Tällä hetkellä en näe syytä suurempaan huoleen, Orpo jatkoi.

Orpo viittasi puhessaan Venäjän tiedottajan Dmitri Peskovin lausuntoon, jossa hän myös totesi Baltiassa jännitteiden nousseen.

Orpon mielestä on "päivän selvää", että Venäjän hyökkäyssodan myötä huonontuneet suhteet Venäjään vaikeuttavat asioiden hoitamista.

– Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan meillä oli vakiintuneet käytännöt. Tieto kulki. Niin kauan kuin meillä ei ole oikeaa tietoa, niin kehotan rauhallisuuteen ja siihen, että käydään asiat läpi. Tässä tapauksessa Venäjä on selvästi halunnut viestiä julkisuuden kautta omaa näkemystään, Orpo jatkoi.

Orpon mukaan Venäjän toiminnasta ei voi vetää yhtäläisyyksiä nyt eduskunnassa keskustelussa olevaan käännytyslakiin. Asiasta kysyttiin, koska Venäjän puolustusministeriön dokumentti on päivätty samalle päivälle, jona Suomen hallitus antoi käännytyslakiesityksen.

– Ei ole mitään näyttöä siitä, että ne olisivat keskenään tekemisissä. 

Miksi Venäjä muuttaisi Suomen ja Venäjän välisiä merirajoja? 0:45
Miksi Venäjä muuttaisi Suomen ja Venäjän välisiä merirajoja? Tässä tiiviisti selitettynä, mitä tilanteesta tulisi tietää.

Orpo kiistää "rauhoittelun"

Orpo kiistää, että hallitus tekisi nyt suomalaisille suunnattua "strategista rauhoittelua", joka oli toimittajan käyttämä sanapari. 

– Yleiskäsitys tällä hetkellä on rauhoittava, eikä tietoa, jonka perusteella olisi syytä olla huolissaan. Tämä on tärkeä kertoa, varsinkin kun suomalaisille rajaan ja turvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat niin herkkiä asioita. Siksi halusin tulla tämän itsekin toteamaan, Orpo muotoili.

Presidentti Alexander Stubb on puhunut Venäjän hybridioperaation mahdollisuudesta.

– Itse ajattelen, että katsotaan hyvinkin huolella, faktoihin perustuen, mistä on kysymys. Tietysti jo se, että näin valtava keskustelu saadaan aikaan aloitteella. Onhan meitä täälläkin nyt aika paljon, Orpo katsoo.

Asiasta uutisoivien Venäjän valtiollisten uutistoimistojen mukaan toimittajille puhunut diplomaatti on kiistänyt tiedon siitä, että Venäjä olisi aikeissa muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä.

Medioiden mukaan aikomuksesta on julkaistu luonnosasiakirja Venäjän hallinnon sivulla, mutta asiakirjaa ei ole päästy tutkimaan sivustolla ainakaan ulkomailta käsin. 

Suomella ei ole ulkoministeriön mukaan asiasta virallista tietoa.

 

Lue myös:

    Uusimmat