Mainos

Kalliomäki harkitsee järeimpien ilotulitteiden kieltämistä

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki harkitsee järeimpien ilotulitteiden kieltämistä kokonaan. Hän aikoo kuitenkin ensin odottaa Tukesin selvityksen valmistumista.

-Tapahtumat nostavat esiin kysymyksen, pitääkö räjähteiden vaikutusta edelleen painaa alemmaksi. Kyseessä ovat ilmeisesti olleet vialliset räjähteet, sanoi Kalliomäki MTV:n uutisten haastattelussa.

-Jos nykyinen järjestelmä ei kykene poistamaan tällaista ongelmaa, niin säännöksiä pitää edelleen kiristää, arvioi Kalliomäki.

Turvatekniikan keskus tutkii tuliteturmat

Turvatekniikan keskus Tukes määräsi tänään toimialajohtaja Heikki Salosen ja turvallisuusinsinööri Risto Mäen tutkimaan vuodenvaihteessa sattuneita ilotulitteiden aiheuttamia vakavia tapaturmia. Uudenvuoden vastaanotossa tapahtui ainakin kolmisenkymmentä loukkaantumiseen johtanutta onnettomuutta, kun kiinalaisvalmisteinen tähtipommitulite Komet Bomb 3 räjähti pahaa-aavistamattomien sytyttäjien käsiin.

Tukes määräsi Komet Bomb 3:n myynti- ja käyttökieltoon heti uudenvuodenpäivänä saatuaan tiedon onnettomuuksista. Sekä Tukes että tulitteen maahantuoja helsinkiläinen Tulilo Oy kehottavat kaikkia niitä, joilla on vielä käyttämättömiä Komet Bomb 3 -tulitteita, viemään ne lähimmälle poliisille.

Syyt saatava selville

Tutkijaryhmän tulee selvittää vakavien onnettomuuksien määrä, niiden syyt, onnettomuuksia aiheuttaneiden ilotulitteiden määräystenmukaisuus sekä käytössä olevien valvontamenettelyjen riittävyys.

Tutkijaryhmän tehtävänä on myös esittää selvitysten perusteella ehdotukset sellaisista toimista, joilla vastaavien onnettomuuksien sattuminen voitaisiin tulevaisuudessa estää. Ryhmä sai määräaikaa helmikuun loppuun saakka.

Yllätti käyttäjät

Johtaja Salosen mukaan tulite on ilmeisesti lähtenyt putkestaan kuten sen pitääkin, mutta niin yllättäen, että käyttäjät eivät ole osanneet varautua siihen. Tulitteen lähtö putken pohjalta perustuu siihen, että siellä on ruutipanos, joka räjähtää ja heittää pallon usean kymmenen metrin korkeudelle taivaalle. Kun pallo on päässyt lakipisteeseensä, se räjähtää auki ja taivaalle syntyy ilotulituskuvio.

Salonen arvelee, että vammat ovat aiheutuneet siitä, että pallo on osunut käyttäjän kasvoille. Markkinoilla on muitakin vastaavia tähtipommitulitteita, mutta uudenvuoden turmien aiheuttajana oli aina sama Komet-pommi. Tukes selvittää nyt, onko siinä ollut vikaa.

Paljon puhelinsoittoja ihmisten kokemuksista

Yksittäiset ihmiset soittivat Tukesille torstaina kaiken aikaa kertoen kahdenlaisia kokemuksia Kometista: joko sytytyslanka on palanut "hirveän nopeasti" tai toisaalta hirveän pitkään niin, että ihmiset ovat luulleet, ettei se ole syttynyt. Kun sitä on sitten ruvettu sytyttämään uudelleen, se on räjähtänyt.

Tänään tuli Tukesille ihmisten soittoja ainakin toista sataa. Kauppa- ja teollisuusministeriön alainen Tukes on Suomessa räjähteiden ja ilotulitteiden valvontaviranomainen, joka hyväksyy tuotteet kauppaan. Ilman tätä hyväksyntää niitä ei saa laskea markkinoille. Paloviranomainen valvoo kauppaa ja poliisi valvoo käyttöä.

Maahantuojan Tulilo Oy:n mukaan Komet Bomb 3 on hyväksytty Suomessa kuluttajakäyttöön.
-Hyväksyntä annetaan viideksi vuodeksi kerrallaan, ja maahantuoja on velvoitettu huolehtimaan siitä, että laatu on tasaista, kerrotaan Tukesista.

Jos Tukesin nyt aloittamassa tutkinnassa ilmenee, että joku on toiminut laittomasti, Tukes kertoo, kuka se on ollut ja saattaa asian syyttäjän tietoon.
-Sen jälkeen syyttäjä harkitsee syytteen asettamiset, jos sellaiseen on tarvetta, Salonen sanoo.

Kymmeniä tapaturmia

Komet Bomb 3 -tulitteen uudenvuoden juhlinnassa aiheuttamia tapaturmia on koko maassa kymmeniä. Tarkkaa kuvaa niiden aiheuttamista tuhoista ei kuitenkaan vielä ole.

Vakavammissa turmissa uhrit ovat saaneet räjähdevammoja silmiinsä ja kasvoihinsa. Viisi ihmistä on edelleen tehohoidossa ja kolmen ihmisen pelätään sokeutuvan Komet Bomb:in aiheuttamien kallo- ja kasvovammojen takia. Ainakin kaksi uhreista on lapsia.

Monet räjähteitä käsitelleistä ovat selvinneet pelkällä säikähdyksellä, ihokarvojen kärventymisellä ja naaman mustumisella.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.