Mainos

Kalliit lääkkeet halutaan korvata rinnakkaisvalmisteilla

Kalliit alkuperäislääkkeet saatetaan korvata ensi vuonna halvemmilla rinnakkaisvalmisteilla.

Eduskunnalle on tänään annettu lakiesitys, jonka mukaan kalliit alkuperäislääkkeet voidaan korvata halvemmilla rinnakkaisvalmisteilla.

Esityksen mukaan potilas saisi ensi vuonna apteekista halvimman tai lähes halvimman vaihtoehdon. Potilas voisi kuitenkin halutessaan kieltää lääkkeen vaihtamisen. Sen sijaan lääkäri voisi kieltää vaihdon vain lääketieteellisin perustein.

Lakiesityksellä tähdätään ensi vuonna noin 15 miljoonan euron säästöihin sairausvakuutuskustannuksissa. Potilaiden hyödyksi on laskettu noin kymmenen miljoonaa euroa.

Lääketeollisuus kritisoi esitystä


Lääketeollisuus ei ole uudistuksesta ilahtunut. Lääkkeen vaihtamisen halvimpaan vastaavaan valmisteeseen pelätään aiheuttavan sekaannusta ja epätietoisuutta potilaiden keskuudessa.

-Toteutuessaan lakiesitys merkitsisi monelle pitkäaikaissairaalle lääkkeen vaihtumista kolmen kuukauden välein, ennustaa Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jarmo Lehtonen.

Lääketeollisuus epäilee myös, että vaihdettaviksi hyväksyttyjen lääkkeiden eroilla saattaa olla merkitystä. Samaa lääkeainetta sisältävien lääkkeiden imeytymisessä saa olla eroja ja myös käytetyt apuaineet voivat olla erilaisia.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja