Kallasvuo ja Wahlroos ylivoimaiset palkkahait

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ja Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos ovat pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista ylivoimaiset palkkahait. Kännykkäjätin luotsaaja kuittasi palkkaa ja palkkioita viime vuonna 3,4 miljoonaa ja finanssipomo hieman vähemmän.

Kallasvuon tilipussi paisui vuotta aiemmasta yli kaksinkertaiseksi, kun hänen saamansa tulospalkkiot nousivat selvästi. Lisäksi toissavuoden palkassa näkynee se, että Kallasvuo nousi Nokian toimitusjohtajaksi vasta kesäkuussa.

Björn Wahlroos,

Sammon Wahlroosin palkankorotus oli maltillisemmat 3,4 prosenttia. Finanssijohtajan palkat ja palkkiot nousivat viime vuonna hieman alle kolmeen miljoonaan euroon. Kallasvuo ja Wahlroos ottivat selvän kaulan kovimpien tienaajien listalla.

Palkkakolmonen oli hissiyhtiö Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta, jolle maksettiin palkkaa ja palkkioita yhteensä 1,4 miljoonaa. STT:n selvityksen mukaan miljoonapalkkaan ylsi kahdeksan toimitusjohtajaa 30:stä markkina-arvoltaan suurimmasta pörssiyhtiöstä.

Selvitys perustuu yhtiöiden vuosikertomuksissaan ilmoittamiin palkkoihin ja palkkioihin, joten mukana ei ole osakepalkkioita tai optioita.

Hulppeita korotuksia

Vaikeuksissa tarpovien metsäyhtiöiden toimitusjohtajista yli miljoonan euron tienesteihin ylsi vain UPM:n Jussi Pesonen. Vasta maaliskuussa Stora Ensossa aloittaneen Jouko Karvisen palkat ja palkkiot jäivät vielä hieman alle miljoonarajan.

Ehkä yllättäen miljoonapalkkaa maksoi johtajalleen myös markkina-arvoltaan selvästi pienempi yhtiö Amer Sports. Roger Talermon palkat ja palkkiot nousivat 1,1 miljoonaan.

Nokian Kallasvuon jälkeen reippaimmasta palkankorotuksesta pääsi suuryhtiöissä nauttimaan teräsyhtiö Outokummun Juha Rantanen. Hänen palkkansa kohosi toissavuotisesta lähes 60 prosenttia.

Muita hulppeamman palkankorotuksen saivat myös Wärtsilän Ole Johansson, Ramirentin Kari Kallio ja Konecranesin Pekka Lundmark. Keskimäärin toimitusjohtajien palkankorotukset olivat 16 prosentin luokkaa.

Joustoa myös alaspäin

Selvityksessä mukana olleen 30 toimitusjohtajan joukossa neljän tienestit heikkenivät edellisvuodesta. Toimitusjohtajien peruspalkat eivät juuri alentuneet, mutta tulospalkkiot saattoivat tippua selvästikin.

Mikael Lilius

Miljoonaluokassa takapakin teki sähköyhtiö Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius, jonka tienestit heikkenivät 4,2 prosenttia.

Roimimmin kapeni Stockmannin toimitusjohtajan Hannu Penttilän tilipussi, noin 20 prosenttia.

Lisäksi edellisvuotta pienempiin palkkioihin joutuivat tyytymään Elisan Veli-Matti Mattila ja Nokian Renkaiden Kim Grahn.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat