Mainos

Kalastaja: Kalan myynti suoraan ravintolaan ei kannata

Kalastajista vain murto-osa myy saaliinsa suoraan kuluttajille tai ravintoloitsijoille. Valtaosa pyydetystä kalasta matkaa kahden tukkuliikkeen kautta ruokakaupan kalatiskille.

- Erikoistuneet kalaravintolat, heillä saattaa olla oma kalastajansa, joka toimittaa kalan suoraan merestä ravintolaan. Mutta jos kalastaja pyytää suurempaa saalista ja ravintoloitsija ostaisi siitä vain osan, niin kalastajan on yksinkertaisesti järkevämpää myydä koko saalis suoraan tukkuun, kertoo ammattikalastaja Reima Salonen.

Kalan matka merestä tukkuliikkeiden kautta myyntitiskille kestää tavallisesti vuorokauden, jopa kaksi. Matka on kalalle pitkä, jos tavoitteena on saada ruokapöytään tuoretta kalaa.

- Hyvässä tapauksessa kala päätyy tiskille samana päivänä kuin se on pyydetty. Aina näin ei kuitenkaan ole, Salonen sanoo.

Oikein käsitelty kala säilyy kuusi päivää

45 minuuttia -ohjelma kertoi eilen, että tuoretiskillä myytävästä kalasta 40 prosenttia on laadultaan huonoa tai välttävää.

- Ikävä uutinen kalamiehelle myynnin kannalta. Ja kyllä se tietenkin yllätti. Ilmeisesti tässä on kyse siitä, että myyntiajat ovat liian pitkiä. Tietysti on pohdittava myös, onko kylmäketju säilynyt eheänä aina pyyntihetkestä myyntitiskille saakka, pohtii Salonen.

Kun kalastaja saa kalan merestä, se tainnuttaa ja verestää sen ja laittaa 0-+3-asteiseen jääveteen. Sen jälkeen kalan matka jatkuu, mutta kylmäketju ei saisi katketa missään kohtaa.

- Eri kalat säilyvät eri aikoja, mutta varmasti viisi-kuusi päivää kala säilyy hyvässä kunnossa, kun sitä käsitellään oikein, mutta varmasti tässä käsittelyssä on parantamisen varaa, jatkaa Salonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.