Kaksi terveydelle haitallista tapaa, jotka parantavat parisuhdetta

Parisuhteessa on aina kaksi osapuolta – jaottelu uhriin ja syylliseen voi olla haitallista 2:36
KATSO MYÖS VIDEO: Psykoterapeutti ja tietokirjailija Katja Myllyviita selittää, miksi siitä on haittaa, jos alkaa nähdä itsensä uhrina, jos puoliso on mustasukkainen.

Tuore tutkimus kertoo, että yhteiset paheet voivat vahvistaa suhdetta, mutta valitettavasti hintana voi olla terveys.

Yhteiset paheet lisäävät läheisyyttä ja tyytyväisyyttä parisuhteeseen, selvitti Zürichin yliopiston tutkimus, joka julkaistiin Personality and Social Psychology Bulletin -sivustolla.

Tutkimuksessa analysoitiin tupakoivien, "sohvaperunoiden" ja "roskaruokaa" syövien pariskuntien molempien osapuolten päiväkirjamerkintöjä, joiden avulla selvitettiin, kuinka osallistujat kuvailivat kokemuksiaan, käytöstään ja sosiaalista kanssakäymistään päivittäisellä tasolla, kertoo New York Post.

Tutkijat huomasivat, että yhdessä tupakointi ja liikkumattomuus lisäsivät tyytyväisyyttä parisuhteeseen, mutta niin sanotun roskaruoan syömisellä ei ollut samanlaista vaikutusta.

Tutkijat havaitsivat, että vaikka näiden elämäntapojen tiedettiin olevan haitallisia tai pitkässä juoksussa jopa tappavia, jaetuilla pahoilla tavoilla oli positiivisia lyhyen ajan vaikutuksia parisuhteisiin.

– Voi olla, että ajatus siitä, että yhteiseen hemmotteluun liittyvät terveysriskit tai pitkäaikaisvaikutukset otetaan vastaan ja siedetään yhdessä, on se tekijä, joka tuo suhteen osapuolia lähemmäksi toisiaan, tutkijat kirjoittavat.

Pariskunnat tuntuvat uskovat, että yhdessä vietetty aika paheiden keskellä vähentää konflikteja, lisää läheisyyttä ja tukea sekä tukee yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Niinä päivinä, joina pariskunnat toteuttivat jotain pahettaan yhdessä, raportoivat he korkeampaa tyytyväisyyttä suhteeseen kokonaisuudessaan, ei vain lyhytaikaisesti.

Hemmottelua vai stressin lievitystä?

Jo aiemmin on todistettu, että suhteessa elävien osallistuminen yhdessä johonkin "virkistävään toimintaan" vahvistaa ja tuo vakautta suhteeseen, koska sen avulla kumppanit voivat jakaa positiivisia tunteita, kertoo New York Post.

Yhteinen "riskikäyttäytyminen" taas saattaa tuntua hyvältä yhdessä toteutettuna, koska tiettyihin tapoihin liitetään uskomus siitä, että niitä pidetään yleisesti hemmotteluna, riskinä tai provosoivina.

Tupakointia, sohvalla löhöilyä ja napostelua taas käytetään usein stressin lievityskeinona tai negatiivisten tunteiden lievittäjänä. Lopulta tutkijat tulivatkin siihen johtopäätökseen, että pariskunnat ovat valmiita sitoutumaan epäterveellisiin tapoihin, koska he haluavat ”parantaa” kumppaninsa hyvinvointia.

Lue myös:

    Uusimmat