Mainos

Kaivosmiesten järjettömät murhasyytteet tyrmistyttävät Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa pidätettyjen kaivosmiesten asianajajat uhkasivat lauantaina viedä presidentti Jacob Zuman oikeuteen, jos heidän päämiehiään ei vapauteta viikonvaihteen aikana.

Asianajajat edustavat yhteensä 270:tä kaivosmiestä, jotka pidätettiin Marikanan kaivoksen verilöylyn jälkeen. Kaivoksella oli ollut levotonta jo pitkään, koska kaivosmiehet lakkoilivat paremman palkan puolesta. Tilanne kärjistyi 16. elokuuta, kun poliisi avasi tulen lakkoilijoita kohti. Kaikkiaan 34 lakkoilijaa sai surmansa.

Torstaina syyttäjä nosti yllättäen syytteet pidätettyjä kaivosmiehiä vastaan. Heistä jokaista syytetään 34 murhasta. Syyttäjä vetoaa lainkohtaan, joka määrää, että kaikki rikolliseen toimintaan osallistuneet ovat vastuussa sen seurauksista.

Asianajajien mukaan ei ole kysymystäkään siitä, että lakkoilijat kuolivat poliisin luodeista.

– Poliisiylijohtajakin on myöntänyt sen -- hän sanoo poliisien toimineen itsepuolustukseksi. Sitä, tappoivatko poliisit kaivosmiehet, ei ole asetettu kiistanalaiseksi, asianajajat kirjoittivat kirjeessään presidentille Times-lehden mukaan.

"Törkeää"

Presidentti Zuma on määrännyt tutkinnan Marikanan tapahtumista, mutta se on vielä kesken. Asianajajien mukaan on järjetöntä syyttää kaivosmiehiä kesken tutkinnan. Myös eteläafrikkalaiset poliitikot ja lainoppineet ovat laajalti tyrmänneet syyttäjän aikeet.

– Päätös syyttää kaivosmiehiä on ennenaikainen, itse asiassa aivan törkeä, sanoi johannesburgilainen asianajaja Stephen Tuson uutistoimisto AFP:lle.

Myös oikeusministeri Jeff Rabade vaatii selvitystä siitä, mihin päätös syytteiden nostamisesta perustuu. Ministerin mukaan syyttäjän päätös on aiheuttanut järkytystä, paniikkia ja hämmennystä eteläafrikkalaisten keskuudessa.

Myös selitystä poliisin itsepuolustuksesta on epäilty alusta alkaen. Star-lehti haastatteli kaivosmiestä, joka oli vieraillut sairaalassa työtovereidensa luona.

– Useimpia haavoittuneita oli ammuttu selkään. Muut olivat loukkaantuneet, kun poliisi ajoi heidän ylitseen, mies kertoi lehdelle.

Marikanan kaivos on edelleen suljettu ja kiista palkoista jatkuu. Osa surmansa saaneista kaivostyöntekijöistä haudattiin lauantaina.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.