Kaipaatko nopeaa nettiyhteyttä? Ei kannattaisi: Tutkimuksen mukaan sillä voi olla negatiivinen vaikutus terveyteesi

13:52

Tuoreen italialaisten ja amerikkalaisten tekemän tutkimuksen mukaan nopealla internetyhteydellä on negatiivisia vaikutuksia yöuneen. Aiheesta uutisoivat Hellogiggles ja Vice.

VIDEO: Mistä apua unettomuuteen?

Puhelimen käytön tiedetään vaikuttavan negatiivisesti unensaantiin, sillä laitteiden sininen valo voi vaikuttaa negatiivisesti ihmisten vuorokausirytmiin. Sininen valo pikemminkin piristää kuin väsyttää.

Teknisten laitteiden sinisen valon lisäksi kuitenkin myös internetyhteyden nopeudella voi olla vaikutusta siihen, miten paljon saat yöllä unta.

Tuoreen Journal of Economic Behavior & Organization -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nopea internetyhteys voi heikentää unen laatua ja myöhäistää nukkumaanmenoaikaa.

Tutkimus on ensimmäinen, joka tutkii laajakaistayhteyden ja unettomuuden välistä yhteyttä.

25 minuuttia vähemmän unta yössä

Tutkimuksen mukaan nopea internetyhteys tekee puhelimen tai tietokoneen käyttämisestä, esimerkiksi elokuvien katseluun, pelaamiseen tai netin selaamiseen, entistä houkuttelevampaa.

Niin houkuttelevaa, että ne, jotka käyttivät nopeaan DSL-internetyhteyteen kytkettyä laitetta ennen nukkumaanmenoa, saivat yöllä unta keskimäärin 25 minuuttia vähemmän kuin ne, jotka eivät käyttäneet nettiä ollenkaan.

Liian vähäisellä unella ja unettomuudella on taas todettu olevan monenlaisia erilaisia haitallisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Puhelin ja tietokone kannattaakin mieluiten jättää kokonaan makuuhuoneen ulkopuolelle.

Lähteet: HellogigglesVice

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja