Älypuhelimen käytöllä voi olla karmivia seurauksia – saattavat aiheuttaa teineillä jopa lyhyitä muistinmenetyksiä, väittää tutkimus

7:42

Tuoreen sveitsiläistutkimuksen mukaan älypuhelinten säteily voi vaikuttaa negatiivisesti teinien muistiin ja aiheuttaa jopa lyhytaikaista muistinmenetystä. Aiheesta uutisoi muun muassa FoxNews.

VIDEO: Tekoälututkija kertoo, miten puhelin voi auttaa ymmärtämään toisen tunteita.

Sveitsin kansanterveyslaitoksen tutkijoiden mukaan sähkömagneettisella eli RF-EMF -säteilyllä voi olla negatiivinen vaikutus muistisuorituksiin.

Tutkimukseen osallistui 700 12–17 -vuotiasta sveitsiläisnuorta. Nuorten puhelimen käyttöä selvitettiin esimerkiksi keräämällä dataa operaattoreilta.

Tulosten mukaan puhelimen käyttö voi vaikuttaa teinien muistiin ja aiheuttaa lyhytaikaisia muistinmenetyksiä.

Tutkijat ovat huolissaan, että pidempiaikainen altistuminen säteilylle voi jopa vaurioittaa aivojen osaa, joka tulkitsee kuvia ja muotoja.

Vaikutus on pahin pään lähellä

– Merkittävin lähde aivojen altistumiselle on puhelimen käyttö pään lähellä, tutkijat kertovat lausunnossaan.

Myös viestittelyllä, pelaamisella tai internetin selaamisella voi olla negatiivisia vaikutuksia muistiin, vaikka ei yhtä selkeitä, sillä niissä altistuminen säteilylle ei ole yhtä merkittävää.

Altistumista voi kuitenkin välttää esimerkiksi suosimalla kuulokkeita tai käyttämällä kaiutinta puheluiden aikana, varsinkin heikon yhteyden alueella.

Lisätutkimuksia kaivataan

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että lisätutkimusta tarvitaan, jotta puhelimen käytön ja muistinmenetysten yhteys selviää. Myös muut tekijät nimittäin voivat vaikuttaa nuorten muistiin, kuten esimerkiksi murrosikä.

Korjattu 30.7. klo 12.42 juttuun, että myös viestittely, pelaaminen ja internetin selaaminen voivat vaikuttaa negatiivisesti muistiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja