Kaikilla ei ole kivaa kesäfestareilla – tiesitkö tämän palkoista?

Kesän festareilla kouliintuneet työntekijät kuvaavat alaa "villiksi länneksi".

Kritiikkiä tulee etenkin alan palkkauskäytännöistä.

MTV3 Uutiset selvitti, millaisella työvoimalla Suomen suosituimpia festivaaleja pyöritetään. Vastauksia haettiin sekä tapahtumien järjestäjiltä että alan työntekijöiltä.

– Ylityötunteja ja lisiä ei tunneta tällä alalla lainkaan. Palkkakuitissa saattaa olla vain könttäsumma.

Alalla yleistyvät kiinteät korvaukset päivän työstä. Päivän liksa saattaa olla 150 euron luokkaa, mutta kuten tapahtumat, myös niiden työntekijät venyvät aamuyön tunneille.

– Tämä työhän ei ole mitään virastohommaa. Palkkoja on kuitenkin kiristetty melkoisesti suhteessa työn määrään ja raskauteen.

Pitkään alalla olleet ovat tottuneet tekemään pitkiä päiviä leipänsä eteen. Yksi haastatelluista kertoo tehneensä kuukaudessa jopa 250 työtuntia.

Harjoittelupaikkoja moneen lähtöön

Tapahtumien kuluja pidetään kurissa käyttämällä myös yhä enemmän vapaaehtoisia ja palkattomia harjoittelijoita.

Haastatellut työntekijät ymmärtävät vapaaehtoisten käyttöä, jos näiden työtehtävät on mitoitettu järkevästi. Harjoittelijoille annetuilla lupauksilla pitäisi puolestaan olla katetta.

– Vapaaehtoistyö voi olla ihan hyvä diili nuorelle, jolla ei olisi muuten varaa mennä festivaaleille. Harjoitteluasia on kaksipiippuinen juttu. Itse sain sitä kautta jalansijaa ja harjoittelupaikassani katsottiin, että kyllä siitä kuuluu saada rahaakin.

Joillakin festivaaleilla vapaaehtoiset pistetään tekemään raskasta kantamista ja rakentamista, joka voi olla kokemattomalle merkittävä työturvallisuusriski.

– Meille ei etukäteen kerrottu, mitä töitä olisi luvassa. Purimme rekoista esimerkiksi painavia vahvistimia ilman kunnon ohjeistusta tai työvarusteita, liukastellen. Jossain vaiheessa järjestäjät älysivät tilanteen ja alkoivat varoitella.

Räikeitäkään tapauksia ei viedä eteenpäin leimautumisen pelossa. Samasta syystä työntekijät esiintyvät tässä jutussa nimettöminä.

– Ala on pieni, joten kukaan ei uskalla nostaa kissaa pöydälle. Silloin saa hankalan tyypin maineen ja hommat on ohi.

Haastatellut kuitenkin korostavat, että alalla on myös reiluja työnantajia.

Lue myös:

    Uusimmat