Mainos

Kahvi uhkaa taas kallistua – paketti lähenee 5 euroa

Kahvipaketti saattaa pian kallistua Suomessa, koska maailman kahvivarastot ovat tällä hetkellä pienimmät vuosikymmeniin.

Merkkikahvien (Juhla Mokka, Presidentti, Brazil, Espresso Barista, Caffe Espresso yms.) hinnat vaihtelevat 3, 80 eurosta 4, 70 euroon.

Myös seuraavien suurten kahvisatojen laatu ja koko vaikuttavat kahvin hinnan määräytymiseen Suomessa.

Osto- ja laatupäällikkö Atte Salomaa Meiralta kertoo, että kahvin hinta kävi viime vuonna historiallisen korkealla ja on yhä pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi.

– En usko, että kahvin hinnassa palataan enää niihin äärimmäisen halpoihin hintoihin, missä joskus ollaan oltu. Muutamien onnistuneiden satojen jälkeen on kuitenkin mahdollista, että kahvin hinta taas vakiintuu jollekin keskitasolle.

Paineita nousulle monesta suunnasta

Paineita kahvin hinnan nousuun aiheuttaa myös se, että kahvi on maailmalla sijoituskohde. Lisäksi kahvin kysyntä on lisääntynyt kehittyvissä maissa. Myös ilmastonmuutos näkyy tulevaisuudessa yhä selvemmin kahvintuotannossa.

– Kahvin kysyntä on suurinta Kiinassa ja Venäjällä. Sitten on myös jonkinlaista kulutuksen muutosta havaittavissa perinteisissä kuluttajamaissa. Lännessä on siirrytty esimerkiksi eniten kapselilaitteisiin ja tämän tyyppisiin ratkaisuihin, Salomaa kertoo.

Suomessa kahvi on veden jälkeen toiseksi nautituin juoma. Viime vuonna suomalaiset kuluttivat eniten raakakahvia maailmassa; kulutus oli 12,3 kiloa suomalaista kohti.

(MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.