Mainos

Kahri arvioi tupo-sarjan katkeavan

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahri arvioi, että tulosopimusten sarja ei jatku vuonna 2000. -Liittojen halu ratkaista omia liittokohtaisia asioitaan on selvästi lisääntynyt. Se saattaa johtaa siihen, että jokainen tekee oman ratkaisunsa, Kahri sanoi STT:n haastattelussa tänään.

Kahrin mukaan sopimuksia on vaikea ennustaa kaksi vuotta etukäteen, mutta hänen mielestään luontaiset syyt eivät tue kolmatta perättäistä tuloratkaisua. Kaksi samalla mallilla tehtyä tupoa neljässä vuodessa on Kahrin mukaan poikkeuksellista.

Tulopolitiikka ei silti ole Kahrin mukaan ohi.
-Tuloratkaisuja siinä muodossa kuin niitä on tehty tullaan todennäköisesti tekemään toisinaan. On turha sanoa, että ei enää koskaan, Kahri toteaa.

Tulopolitiikka on kukoistanut Suomessa 30 vuotta. Noin parinkymmenen vuoden ajan on ollut voimassa joko tulosopimus tai työmarkkinajärjestöjen sopima keskitetty ratkaisu. Kahri muistuttaa, että 1960-luvun lopun Liinamaa I:n ja tuoreimpien sopimusten välillä on eroa kuin yöllä ja päivällä.

Ay-liikkeen väläyttämiin Euroopan tason työehtosopimuksiin Kahri ei jaksa uskoa, koska eri maiden sopimuskulttuurit poikkeavat huomattavasti toisistaan. Kahri muistuttaa, että Suomessakin on vaikea sopia asioista yhdessä paketissa.

Työmarkkina-asioista TT:ssä vastannut Kahri jää eläkkeelle kesäkuun alussa oltuaan 33 vuotta työnantajajärjestön leivissä. Kahri täyttää 60 vuotta ensi perjantaina. Kahrin tehtävät jaetaan TT:n sopimusosaston johtajan Seppo Riskin sekä laki- ja sosiaaliasioista vastaavan johtajan Lasse Laatusen kesken. Riski ja Laatunen toimivat suoraan toimitusjohtaja Johannes Koroman alaisuudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.