Kahden satelliitin laukaisu epäonnistui, Nasalle 625 miljoonan euron tappiot – syynä väärennetty alumiini

"Kun testituloksia väärennetään ja sertifiointeja annetaan väärin perustein, tehtävät epäonnistuvat", Nasan laukaisujohtaja toteaa.

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa on selvittänyt, että sen kahden taannoisen satelliitin laukaisujen epäonnistumisen syynä oli kantoraketissa käytetty väärennetty alumiini.

Metalliväärennös aiheutti Nasan mukaan yli 700 miljoonan dollarin eli 625 miljoonan euron rahalliset tappiot.

Nasan mukaan väärennöksiin on liitetty yhdysvaltalaisyhtiö Sapa Profiles Inc., joka toimii nykyään nimellä Hydro Extrusion Portland.

Yhtiö toimitti alumiiniosia Taurus XL -kantoraketteihin, joiden oli määrä toimittaa vuosina 2009 ja 2011 kaksi satelliittia tutkimaan Maan ilmastoa.

Epäonnistuneet tehtävät olivat koodinimiltään Orbiting Carbon Observatory (OCO) ja Glory.

Nasan tutkimuksissa on nyt selvinnyt, että Sapa Profiles väärensi raketissa käytettyjen osien testituloksia, jotka liittyivät kantoraketin satelliittia kuljettavan osan kriittiseen erotusliitokseen.

Tuotevirheen takia satelliitti ei irronnut kummankaan tehtävän aikana onnistuneesti, mikä johti laukaisujen epäonnistumiseen.

"Luottamuksemme rikottiin pahoin"

Nasan ei ole mahdollista itse testata jokaista alihankintana tuotetun raketin komponenttia, joten avaruusvirasto kertoo luottavansa myös alihankkijoiden tekemiin tuotetesteihin.

Taurus XL -raketit valmisti Orbital Sciences Corporation, jolle Sapa Profiles toimitti väärennetyt osat.

– Kun testituloksia väärennetään ja sertifiointeja annetaan väärin perustein, tehtävät epäonnistuvat, Nasan laukaisupalveluista vastaava johtaja Jim Norman kertoo tiedotteessa.

Normanin mukaan tehtävien epäonnistuminen aiheutti yli 700 miljoonan dollarin tappioiden lisäksi sen, että vuosien tieteellinen työ menetettiin.

– On elintärkeää, että voimme luottaa siihen, että toimialamme tuottaa, testaa ja sertifioi vaatimiemme standardien mukaisesti. Tässä tapauksessa luottamuksemme rikottiin pahoin, Norman jatkaa.

Sapa Profiles on suostunut maksamaan Yhdysvaltojen valtiolle ja muille asiakkailleen 46 miljoonan dollarin korvaukset.

Yhtiön todettiin väärentäneen tuhansia alumiiniosiensa tuotesertifikaatteja 19 vuotta kestäneen ajanjakson aikana. Asia selvisi laajassa ja monivuotisessa tutkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat