Kahdeksan sekunnin video osoittaa, miksi ukkosella ei todellakaan kannata mennä puun alle

Olet kenties kuullut, ettei ukkosella kannata seistä puun alla. Alla oleva video todellakin osoittaa, miksi!

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA päätti jakamallaan videolla osoittaa, miksi ukkosella kannattaa pysytellä pois puiden alta. NOAA jakoi Twitter-tilillään kahdeksan sekunnin videon, jolla salama iskee puuhun.

Videolla salama räjäyttää puun kappaleiksi.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Video on alun perin vuodelta 2016. Se tallentui tuolloin teksasilaisen koulun valvontakameraan. Kukaan ei onneksi loukkaantunut rysäyksessä. 

Miksi puu houkuttaa salamaa?

Puut ovat korkeita, joten salamat iskevät niihin herkästi. Jos ihminen seisoo puun alla, virta "hyppää" herkästi häneen – ihminen nimittäin johtaa sähköä paremmin kuin puu, kertoo Ilmatieteen laitos.

Jos ukkosmyrsky yllättää ulkona, sateenvarjoakaan ei kannata aukaista. Aukealla paikalla, kuten pellolla tai golfkentällä, kannattaa kyykistyä. Et halua salamoinnin alkaessa olla pellon korkein kohta!

Kumisaappaat eivät suojaa salamaniskulta, mutta ne voivat suojata lähelle lyövän salaman aiheuttamalta askeljännitteeltä, jossa salamaniskun jännite kulkee maata pitkin, erillään olevat jalat joutuvat eri jännitteisiin ja sähkövirta ohjautuu kehoon.

Toisella tilillään NOAA kehottikin kaikkia hakeutumaan ukkosella johonkin muualle kuin puun alle.

– Etsi pääsyä ajoneuvoon tai sisätiloihin, tili vinkkasi.

Esimerkiksi auton metallikori suojaa salamalta, mutta ei kannata koskettaa esimerkiksi autoradiota ja korin metalliosia.

Katso myös uskomaton video: Salama iski golfpalloon kesken lyönnin!

Uskomaton video: Salama iski golfpalloon kesken lyönnin 1:13

Lue myös:

    Uusimmat