Kahdeksan kautta Suomessa pelannut tähtipuolustaja löysi NHL:ssä kadonneen peli-ilonsa KHL:stä – "En menisi enää ikinä takaisin"

NHL-erikoislähetys: Valtavat odotukset huimaan suomalaiskauteen 1:03:30

Ranskalainen Yohann Auvitu pelasi jääkiekkoa Suomessa kahdeksan kautta. Puolustaja lähti Liigasta ja HIFK:sta NHL:ään keväällä 2016, mutta siirtyi kahden kauden jälkeen KHL:ään. Auvitu löysi HK Sotshissa peli-ilonsa kahden vuoden korpivaelluksen jälkeen, eikä aio enää koskaan palata taalajäille. Ei, vaikka saisi tarjouksen.

Videolla Tulosruudun kuvaa Jokerien ja Sotshin kohtaamisesta.

Jokerit kohtasi maanantaina KHL:ssä Sotshin. Vastustajajoukkueessa jäälle luisteli suomalaisille erittäin tuttu puolustaja Yohann Auvitu, joka pelaa ensimmäistä kauttaan KHL:ssä. Auvitu edusti Liigassa JYPiä ja HIFK:ta, mutta pelasi myös Mestistä ja nuorten SM-liigaa.

Ranskalaispuolustajan kaksi edellistä kautta sujuivat Pohjois-Amerikassa, jossa hän edusti New Jersey Devilsiä ja Edmonton Oilersia. Auvitu pelasi kahden kauden aikana 58 NHL-ottelua tehoin 5+8. Devilsin farmijoukkueessa AHL:ssä pelejä kertyi 29.

Viime keväänä Auvitu kuitenkin päätti, että nyt saa riittää.

- En koskaan saanut valmentajien luottamusta puolelleni, enkä tiedä miksi. Istuin katsomossa pelasin sitten hyvin tai huonosti. Minulle ei kerrottu tilanteesta paljonkaan, ranskalainen kertoi MTV Sportille.

- En näe jääkiekkoa niin tai halua pelata sillä tavalla.

Puolustaja sanoi NHL:lle hyvästit ja kokeilut taalajäillä ovat ohi. Auvitu ei palaisi Pohjois-Amerikkaan, vaikka mahdollisuus siihen tulisi.

- Ei, en menisi ikinä sinne takaisin. Olen nähnyt, millaista siellä on, enkä mene enää koskaan takaisin. Se oli siinä.

Auvitun mukaan NHL:stä lähteminen oli hankalaa, sillä unelmat Pohjois-Amerikasta lensivät samalla romukoppaan. Puolustajalle haluaa kuitenkin nauttia pelivuosistaan, mikä painoi vaakakupissa enemmän.

”Olin ruosteessa ja lihava”

NHL:stä KHL:ään hyppääminen ei ollut helppoa. Auvitu loukkasi kesällä sekä nivustaan että lonkkaansa ja nivusvamma vaati leikkausta. Kauden alku tuli puolustajalle vastaan liian nopeasti.

- En ollut fyysisesti valmis pelaamaan. Olin kauden alussa ruosteessa ja lihava, joten pelasin huonosti. Neljän tai viiden pelin jälkeen pääsin kuitenkin pelirytmiin kiinni.

Jokereille maanantaina lukemin 2-4 hävinnyt Sotshin joukkue on läntisen konferenssin kuudentena ja koko KHL:n kolmastoista. Auvitun mukaan joukkue on nuori ja luova, mikä näkyy pelissä niin hyvässä kuin pahassakin.

- Teemme nuorten pelaajien virheitä, mikä on toisinaan maksanut meille voiton. Meidät on vaikea voittaa, jos pääsemme virheistä eroon.

Ranskalaispeluri on tehnyt 11 ottelussa tehot 1+2. Pohjois-Amerikassa kadonnut pelinautinto on vihdoin löytynyt.

- Löysin peli-ilon KHL:ssä. Saan vastuuta ja pelaan isoja minuutteja, joten nautin pelaamisesta.

Myös Suomessa pelaaminen lämmitti, sillä Auvitu voitti kahdeksan kauden aikana muun muassa Suomen mestaruuden, SM-hopean ja -pronssin sekä European Trophyn.

- Lähes kiekkomuistoni ovat Suomesta. Helsinki on kotini, joten oli hienoa palata. 

Lue myös:

    Uusimmat