Leijonapuolustajan erikoinen KHL-arki: Pelaajat asuvat olympiakylässä ja ulkomaalaisvahvistukset huristelevat harjoituksiin sähköskoottereilla

Suomalaispuolustaja Jyrki Jokipakka pelasi neljä kautta jääkiekkoa Pohjois-Amerikassa, mutta vaihtoi viime vuonna Ottawa Senatorsin KHL-joukkue HK Sotshiin. Toista kauttaan Mustanmeren rannalla pelaava Jokipakka on viihtynyt kaupungissa erinomaisesti, sillä vastuu ja pudotuspelit ovat nostaneet itseluottamusta. Elämä pyörii vuoden 2014 olympialaisten miljöössä.

Puolustaja Jyrki Jokipakka pelaa toista kauttaan maanantaina Jokereiden vieraana käyneen Sotshin riveissä. Suomalainen saa vastuuta joukkueensa ykköspakkiparissa ja on tehnyt 13 otteluun tehot 2+4. Vastuu kentällä ja kotikaupunki Mustanmeren rannalla miellyttävät.

– Sotshi on hieno kaupunki, josta ei ole mitään huonoa sanottavaa. Olen viihtynyt hyvin ja tykkään pelata, puolustaja kertoo MTV Sportille.

– Olen tyytyväinen kauden alkuun, sillä olen omasta mielestäni pelannut hyvin.

Jokipakka voi kotikaupungissaan muistella Leijonien vuoden 2014 olympiapronssia tai Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven kultahiihtoa, sillä lähes koko Sotshin joukkue asuu olympialaisia varten rakennetussa kisakylässä. Toistaiseksi alueella riittää vilinää.

– Kisakylässä näkyy nyt paljon turisteja, mutta kuukauden päästä siellä ei ole enää ketään. Aktiviteetteja ei ole hirveästi, mutta alueella on muutama hyvä ravintola, joten kyllä siellä viihtyy, puolustaja kertoo.

Toinen erikoisuus on ulkomaalaispelaajien kulkuvälineet.

– Meillä on sähköskootterit, joilla liikutaan alueella. Se on ollut hyvä ostos, kun autoa ei tule käytettyä. Pääsee paikasta toiseen helposti.

Jokipakan mukaan pelaajille tarjotut puitteet ovat hyvässä kunnossa, sillä olympialaisista ei ole kulunut vielä pitkää aikaa. Puolustajan perhe ei kuitenkaan toistaiseksi asu Sotshissa, sillä tulossa on perheenlisäystä.

– Raskaana oleva vaimoni asuu vielä Suomessa. Hän katsoo myöhemmin, että tuleeko Sotshiin.

Seinä tuli vastaan

27-vuotias Jokipakka on Ilveksen kasvatti. Puolustaja teki viimeisellä liigakaudellaan 59 ottelussa 18 tehopistettä, kunnes lähti tekemään läpimurtoa hänet kaksi vuotta aikaisemmin NHL:ään varanneen Dallas Starsin organisaatioon.

Ensimmäinen kausi meni kokonaan farmiliiga AHL:ssä. Kaudella 2014-2015 tuli kuitenkin läpimurto, jolloin puolustaja pelasi 51 ottelua NHL:ssä ja pelasi keväällä myös MM-kisat. Kahtena seuraavana kautena suomalainen pelasi 56 ottelua Calgary Flamesissa ja kolme kamppailua Ottawa Senatorsissa.

Viime vuonna liiga kuitenkin vaihtui.

– NHL:ssä tuli seinä vastaan. KHL:stä tuli silloin tarjouksia ja päädyin Sotshiin, koska vastuu houkutti. Itseluottamus on noussut, mikä on tietysti hyvä.

Sotshi nuorensi joukkuettaan viime vuodesta, ja pelaajien keski-ikä on nyt 26 vuotta. Joukkue on läntisen konferenssin kuudentena ja koko KHL:n kolmastoista.

– Pudotuspelit ovat tavoitteena, sillä pääsimme sinne viime vuonnakin. Paljon on vielä opittavaa. Eiköhän peli lähde parempaan päin.

Jokipakka on tyytyväinen alkukauden peliesityksiinsä. Puolustaja viihtyy Sotshissa ja ykköskentässä, joten tulevaisuus on vielä hämärä.

– NHL:ään palaaminen on takaraivossa, mutta aika näyttää. Hommia täytyy ainakin tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat