Kaapo Kakko istui lentokoneessa TPS-konkarin viereen ja toivoi peliaikaa – kulttipelaaja Jonne Virtanen muistuttaa nuorta tähteä: "On yksi asia, joka ei vielä ole ongelma"

TPS:n kulttipelaaja Jonne Virtanen on seurannut Kaapo Kakon nousua alaikäisestä juniorista kansakunnan kaapin päälle.

– Kakon tulokaskausi tuli aika monelle yllätyksenä, minulle se ei sitä juuri ollut lukuun ottamatta MM-kisoja, joissa hän pystyi pelaamaan noin hyvin. Olin seurannut häntä muutaman vuoden, joten uskalsin odottaa aika paljon, Virtanen sanoo MTV Urheilulle.

Virtanen havainnollistaa, miksi ei lopulta ollut järin yllättynyt Kakon hurjasta kaudesta.

– Aika harva muutaman vuoden vanhempien kanssa pelaava luistelee alivoimalla kiekon kanssa koko jäähyn ajan, Virtanen nauraa. 

– En ole nähnyt tuon ikäisenä noin dominoivaa peliä keneltäkään. Kakon nopeustaitavuus on niin hyvä. Hän kääntyy kolikon päällä, vaikka on iso äijä. Monet osaavat kääntyä nopeasti, mutta heillä on maila yhdessä kädessä tai kiekko jossain muualla. Kaapo pystyy tekemään todella nopeasti asioita siten, että hän pystyy oikeasti pelaamaan.

Virtasen mukaan yksittäistä käänteentekevää hetkeä Kakon kaudella ei ollut.

– Muistan, kun istuin Kakon vieressä lentokoneessa ennen kauden alkua ja hän mietti, että pitäisi päästä pelaamaan kärkiketjuissa, saada tulosta ja sitä kautta peliaikaa. Me muut olimme, että otetaan ihan rauhassa nyt vain. Hän sai muutaman onnistumisen alussa, siitä se lähti, Virtanen muistelee.

TPS:n johtaviin pelaajiin kuuluva Virtanen kuvailee Kakon olemusta pukukopissa perinteiseksi 18-vuotiaaksi pelaajaksi.

– Kaapo ei ole ujo, mutta sellainen rauhallinen ja vähän sivustaseuraaja. Hän on sellainen, kuin tuossa vaiheessa vähän kuuluukin olla. Saa olla oma itsensä, tarkkailla tilannetta ja kauden myötä jutella enemmän ja enemmän.

– Kakon preesensin muutos kauden aikana joukkueen sisällä oli normaalia muutosta. Se ei ollut sellaista muutosta, mitä myös joskus näkee, kun joku tekee Pitsiturnauksessa kaksi maalia ja paukuttelee henkseleitä. Kaapon yksi vahvuus on hänen tervepäisyytensä. Jos olisin pelannut tuon ikäisenä tuollaisen kauden, olisin kertonut siitä kaikille ja kävellyt alasti Turun toreilla, Virtanen sanoo.

– Hän on nuoreksi pelaajaksi harvinaisen terveellä tavalla kilpailullinen. Kauden aikana hän uskalsi tavoitella ykkösvarausta. Moni nuorempi tai vanhempi pelaaja ei halua kovia tavoitteita asettaa, ettei joudu pettymään.

Kakon ensisijaisena kehityskohteena Virtanen näkee luonnostaan jo kehittyvän fysiikan.

– Suora raakaluistelu on myös yksi ominaisuus, joka tulee fysiikan myötä. Se tarvitsee vain puhtaasti lisää tehoja. Muuten Kaapo on jo todella hyvällä luistelemaan ja kääntymään. Suoraluistelu ei ole edes Kaapon heikkous. Se on vain ominaisuus, joka on huippuominaisuuksien rinnalla normaalilla tasolla.

Virtanen nostaa esiin Kakon luonteessa piirteen, johon on kiinnitettävä iän myötä huomiota.

– On yksi asia, joka ei vielä ole ongelma. Hän on niin lätkänpelaaja, että hän käy vapaa-ajallakin pelaamassa ja touhuamassa jatkuvasti. Kaapo on fiksu äijä, eikä tuossa iässä tarvitse vielä tällaisia miettiä. Muutama vuoden kuluttua on pakko tajuta, että ei perhana, välillä on pakko rauhoittua ja levätä.

Virtasen mukaan Kakon tulokset kauden aikana osoittivat, ettei asiaan tarvinnut ylemmältä taholta puuttua.

Lue myös:

    Uusimmat